Spor

Türk sinemasının efsane ismi hayata gözlerini yumdu

Abone Ol

Yeşilçam’ın usta oyuncusu, dün gece saatlerinde rahatsızlanarak İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan özel bir hastanede tedavi altına alındı. Eşi Betül Cüreklibatır ve yakınları hastaneye geldi. 85 yaşındaki oyuncu hastanede hayatını kaybetti. Türk sinemasına damga vuran, yüzlerce filmde rol alan Cüneyt Arkın'ın çok sayıda ödülü bulunuyordu.

Asıl adı Fahrettin Cüreklibatır olan oyuncu, 1937 yılında Eskişehir’de doğdu ve Eskişehir Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra 1961’de İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Hayatının kritik noktası ise, mezuniyetinden sonra askerliğini yaparken yönetmen Halit Refiğ’le tanışması oldu. Askerliği tamamladıktan hemen sonra 1964 yılında Gurbet Kuşları filmiyle sinemaya ilk adımını attı.

1964'te Tıp Fakültesi'nde tanıştığı Güler Mocan ile evlendi, 1966'da kızları Filiz dünyaya geldi. Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olan Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birçok filmde oynadı. Romantik filmlerle tanındı ancak asıl ününe Malkoçoğlu filmiyle ulaştı. Malkoçoğlu bir seriye, usta oyuncu da aksiyon filmlerinin bir numaralı aktörüne dönüştü. Seyirciyi kandırmak olarak gördüğü dublörleri kullanmadı. Arkın, 1970 yılında ikinci kez Betül Cüreklibatır ile evlendi. Murat ve Kaan isimli iki oğlu dünyaya geldi.

Cüneyt Arkın; 1969’da İnsanlar Yaşadıkça, 1976’da da Mağlup Edilemeyenler filmleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. 1972’de Yaralı Kurt filmiyle Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı. Arkın’a 1999’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve 2013’te Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi. Yine 2013’te Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü verilen Arkın, 2013’te Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi olmuştu. Arkın geçen yıl da Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü.