Fransa Dışişleri Bakanlığı, "Burkina Faso’nun talebini yerine getirerek anlaşmanın şartlarına saygı duyacağız" diye açıklama yaparken, AFP'ye göre, birlikler şubat ayı sonunda Burkina Faso'dan ayrılacak ve teçhizatı da nisan ayı sonunda gidecek.

ORDU DARBE YAPTI

Tahminen 400 Fransız askeri, eski Afrika kolonilerindeki terör örgütlerini hedef alan bir kontrgerilla operasyonu Sabre Operasyonu'nun bir parçası olarak yıllardır Burkina Faso'da bulunuyor. Sonuçsuz kalan kampanyadan bıkan ülke ordusu, geçen ocak ayında bir darbeyle sivil cumhurbaşkanını devirdi.

Geçtiğimiz hafta başkent Ouagadougou'da yüzlerce gösterici, Fransa'nın ayrılmasını talep etmek için toplandı. Yetkililere göre, hükümet iki gün önce eski sömürge gücünü sınır dışı etme kararı almıştı ancak Fransa, eski kolonisinden açıklama isteyerek yanıt verdi.

MALİ’DEN SONRA GELDİ

Burkina Faso'nun hamlesi, komşusu Mali'nin de Fransız birliklerini göndermesinden altı aydan kısa bir süre sonra geldi. Paris, dokuz yıl boyunca IŞİD ve El Kaide bağlantılı gruplarla savaşmıştı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER