Fransa'da tren seferleri, okullar, uçak seferleri ve çok sayıda işyeri, işçi sendikalarının Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 64'e çıkarma planlarına karşı kitlesel protestolar düzenlemesiyle kesintiye uğradı.

YÜZBİNLERCE KİŞİ SOKAKTA

En büyük yürüyüşler, CGT sendikasının 400 bin kişinin sokaklara döküldüğünü tahmin ettiği Paris'te gerçekleşti. Sendika, Fransa İçişleri Bakanlığı’nın katılımı ülke çapında 1,2 milyon ve Paris'te 80 bin olarak belirlemesine rağmen ülke çapında iki milyon protestocunun yürüdüğünü iddia etti.

Nantes, Lyon, Bordeaux, Marsilya ve Toulouse kentlerinde ve ülke genelinde 200'den fazla başka yerde benzer gösteriler düzenlendi. Fransa'nın en büyük sekiz sendikası katıldı, yani okullar, demiryolları, havaalanları, enerji santralleri ve diğer hayati tesisler geçtiğimiz grev gününde büyük ölçüde düşük bir kapasitede çalışıyordu.

TARTIŞMALI REFORM

Macron hükümeti, parlamentoyu Fransız çalışanların emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaracak bir yasa tasarısını geçirmeye çağırıyor. 

Hükümet, bu reformun ülkenin emeklilik sisteminin çökmemesi için gerekli olduğunda ısrar ederken, sendikalar bunun yerine sistemin yaşlanan işçilerden daha fazla üretken olmasını beklemek yerine zenginler üzerindeki vergileri artırarak ayakta tutulması gerektiğini savunuyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER