Maliye Bakanı Bruno Le Maire, gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışın Ocak ayından itibaren yüzde 15 ile sınırlandırılacağını söyledi. Bouclier tarifesi (tarife kalkanı) olarak bilinen uygulamada, gaz ve elektrik fiyat artışları şu anda yıl sonuna kadar %4 ile sınırlandırılmıştır.

‘SON AVROYA KADAR FİNANSE EDECEĞİZ’

Geçtiğimiz gün, 2023 bütçe tasarısının kilit unsurlarını özetleyen Le Maire, bunun "son avroya kadar" finanse edildiğini ve hükümetin ilk önceliğinin Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle benzeri görülmemiş bir belirsizlik döneminde enflasyonla mücadele etmek olduğunu söyledi.

Bakan, gazetecilere verdiği demeçte, "Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri için en önemli ve en acil zorluk enflasyon baskısını azaltmaktır. Vergileri artırmak istemiyoruz ve haneleri korumak istiyoruz” dedi.

EĞER ZAMLAR ENGELLENMESEYDİ… 

Kamu Hesaplarından Sorumlu Bakan Gabriel Attal, yakıt fiyatı tavanının “gaz ve elektrik faturalarındaki artışı yüzde 120 yerine yüzde 15 oranında sınırlandırılacağını” söyledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden üç ay önce, Kasım 2021'deki fiyatlara dayanan bu yılki yüzde 4'lük fiyat tavanı olmasaydı, faturaların gaz için yüzde 60 ve elektrik için yüzde 45 artacağı tahmin ediliyor. (Guardian)