Aralarında El Universal, Excelsior, Milenio ve Reforma gibi büyük medya kuruluşlarından profesyonellerin de yer aldığı açık bir mektupta Meksika'nın medyaya saldıran başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'a tepki gösterdi.

‘TAMAMI BAŞKANLIK SARAYINDAN ÇIKIYOR’

Geçen Perşembe günü Mexico City'de haber spikeri Ciro Gomez Leyva'ya yönelik silahlı saldırıya yanıt olarak kaleme alınan bildiride, "Gazetecilere yönelik taşkın nefretin neredeyse tamamı başkanlık sarayında kuluçkalanıyor, doğuyor ve yayılıyor" denildi.

Mektupta, "Bu olaya duyduğumuz öfke, Başkan Andres Manuel Lopez Obrador'un eleştirel gazetecilere yönelik tacizine son vermesini talep etmemize yol açıyor. Fikir tartışmasının yerini alan iftira, cumhurbaşkanı tarafından damgalanan gazetecilere yönelik fiziki şiddete davettir" diye eklendi. 

Devamında, “Başkan Lopez Obrador, eleştirel gazetecilere karşı öfkeli içgüdülerini kontrol etmezse, ülke, diğer Latin Amerika ülkelerinin daha önce yaşadıklarından çok daha kanlı bir aşamaya girecek” şeklinde kaydedildi. 

‘PARALI ASKERLER’

Meksika lideri Lopez Obrador 2018'in sonlarında iktidara geldiğinde, Meksika zaten gazeteciler için dünyanın en tehlikeli yerlerinden biriydi. Bazıları, sözlü saldırıların, Obrador’un altı yıllık görev süresinin ilk yarısında 42 gazetecinin öldürülmesine yol açan atmosfere katkıda bulunduğuna inanıyor.

Bu yıl en az 16 Meksikalı gazeteci öldürülürken, bir cinayetten bir ay sonra Obrador, "paralı askerler" olarak adlandırdığı gazetecilere sert çıktı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER