Tokyo'da hükümete bağlı bir kurum olan Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Enstitüsü, bu ay yayınlanan 2021 anketinin sonuçlarının düşük doğum oranıyla ilgili endişeleri artıracağını söyledi. 

REKOR ORANLAR

Ankete göre, 18-34 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 17.3'ü ve kadınların yüzde 14.6'sı bir daha asla evlenmek gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi. Bu rakamlar, anketin ilk kez yapıldığı 1982'den bu yana en yüksek rakam. 1980'lerin ortalarında balon ekonomisinin yükselişinden hemen önce yapılan bu ankette, erkeklerin sadece yüzde 2.3'ü ve kadınların yüzde 4.1'i asla evlenmeyeceklerini söyledi.

Evliliklerdeki düşüşün, nüfus azalması ve küçülen bir işgücü ve ekonomi beklentisiyle karşı karşıya olduğu için Japonya'nın doğum oranı üzerinde sonuçları oldu. Uzmanlar, bu eğilimi, genç çalışan kadınlar arasında bekar olmanın ve kariyer sahibi olmanın getirdiği özgürlüklerin tadını çıkarmaya yönelik artan istek de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağladı.

‘DOĞUMLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK’

Kadınlar için “ideal” bir yaşam tarzının ne olduğu sorulduğunda, ankete katılan bekar erkeklerin neredeyse yüzde 40'ı ve bekar kadınların yüzde 34'ü, bir kariyeri çocuk yetiştirme ile dengeleme becerisini belirtti. Cinsiyet rollerine yönelik değişen tutumların bir işareti olarak, erkeklerin yüzde 7'sinden azı müstakbel eşlerinin aileye bakmak için evde kalmasını istediklerini söyledi.

Japonya'nın merkezindeki Chukyo Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olan Shigeki Matsuda, azalan evlilik eğiliminin doğum oranını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Mainichi Shimbun gazetesine verdiği demeçte, "Japon hükümeti, evlenmek veya çocuk sahibi olmak isteyenlerin isteklerini yerine getirmelerine yardımcı olmaya çalışarak doğum oranını artırmak için çalışıyor" dedi.

Mayıs ayında yayınlanan hükümet verileri, Japonya nüfusunun geçen yıl 644 bin rekor düşüşle art arda 11. kez düştü. (Guardian)