TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “İstiklal Marşı'nın 100. Yılını Anma Töreni ve İstiklal Sergisi Açılışı” sonrası soruları yanıtladı. 

Hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezası onanan ve Anayasa Mahkemesi'ne başvuran HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dosyası ile ilgili soruya Şentop, “Dün akşam gelmiş Meclis’e. Onu değerlendireceğiz” yanıtı verdi. Genel Kurul’da okutulmasına ilişkin Şentop, “Ona bakayım, dosyayı göreyim” dedi.

Şentop, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri kapsamında I.TBMM Binası’nda yapılan “İstiklal Marşı'nın 100. Yılını Anma Töreni ve İstiklal Sergisi Açılışı”na katıldı. Şentop, burada yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“ANAYASANIN İDEOLOJİSİ OLACAKSA, O İDEOLOJİ İSTİKLAL MARŞI’DIR”

Şentop, öncelikle 12 Mart 1921 ve 12 Mart 1971 ile ilgili şunları söyledi:

“Bugün 12 Mart 2021. İstiklam Marşı’mızın TBMM’de, bu binada, kabul edilişinin 100. yıl dönümü. 100. yıl dönümleri, sembolik yıllar, seneler, üzerinden bir asır geçmiş. O günün şartlarında yürütmüş olduğumuz istiklal mücadelesinin en canlı yansıtan şiir olması hasebiyle daha önce Meclis’te okunmuş, ayakta tekrar talep edilmiş ve defalarca talep edilmiş. 12 Mart’ta da kabulü üzerine tekrar okunmuş. O tarihten itibaren milletimizin bütün fertleri tarafından birlikte ve aynı heyecanla okuduğu bir marş. Her ülkenin marşı var, her ülke kendi marşını sever, daha iyi daha üstün görür ama zaman zaman mukayese ettiğimizde içeriği açısından şüphesiz çok daha fazla ama marş olarak da en etkili en heyecanlı marş. Bu bakımdan başta İstiklal Marşı’mızın şairi, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. İstiklal mücadelesi yürüten, kumandanlık eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere istiklal mücadelemizin kahramanlarına rahmet diliyorum. İstiklal Marşı’mız ile ilgili 100. Yıl olarak kabul edilmesinde bütün siyasi partilerin, çok farklar var ciddi tartışmalar yaşanıyor, fakat İstiklal Marşı ile ilgili tüm siyasi partiler bir araya geldi. İstiklal Marşı’mız bizim mutabakat metnimiz, zaman zaman tartışılır, anayasanın ideolojisi, anayasanın ideolojisi olacaksa varsa, o ideoloji İstiklal Marşı’dır.

“12 MART, İTİRAZLARIMIZIN HAKLI OLDUĞUNU GÖSTEREN BİR ÖRNEK”

“Ayrıca 12 Mart 1971’de Türkiye, askeri müdahale ile karşı karşıya kaldı. 12 Eylül gibi 27 Mayıs gibi bütünüyle Meclis’in feshedildiği bir süreç değildi, bir muhtıra ile hükümetin düşürülmesi hedeflenmişti. Dışarıdan uzaktan kumandayla bakanlar kurulu kurdurulmuş, güvenoyu aldırılmış ve yaklaşık iki yıl boyunca Türkiye, uzaktan kumanda ile vesayetçi bürokratların yönetiminde idare edilmiştir 12 Mart vesilesiyle şu an hükümet sistemimiz cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Dolayısıyla benim anlattıklarım Anayasa’da mevcut olan, milletimizin referandumla kabul etmiş olduğu bir sistemin savunmasıdır. 12 Mart’ta Meclis kapatılmıyor. Hükümet Meclis’te çoğunluk olmasına rağmen istifa ettiriliyor. Rahmetli Demirel istifa ederek, hükümetin düşmesi sağlanıyor. Teknokrat hükümetler kurduruluyor. Meclis’ten güvenoyu da almış. O zamanki sistemimiz hükümetler halk tarafından seçiliyor, parlamentonun içinden çıkıyordu. Parlamento içi dengelere bağlı, bağımlı olan bu hükümetlerin parlamento dengelerini değiştirmek suretiyle düşürüldüğünü ve hiç akla gelmeyecek hükümetlerin kurdurulduğunu görüyoruz. Bizim hükümet sistemi ile ilgili temel yola çıkışımız da buydu. Türkiye öyle bir sisteme kavuşmayı ki parlamento içi dengelerle oynayarak, uzaktan kumandalarla hükümetlerin düşürüldüğü kurdurulduğu bir sistem olmasın. Doğrudan halk hükümeti seçsin idi. 12 Mart, bu yanlışlığın ve itirazlarımızın ne kadar haklı olduğumuzu gösteren bir örnektir. Meclis açıktır, çalışmıştır ama kimsenin aklına gelmeyecek hükümetler baskılarla kurdurulmuştur. Bir kere daha yıl dönümü vesilesiyle lanetliyorum.”

“UYGULAMA İLE İLGİLİ SORUN VARSA DEĞERLENDİRİLECEKTİR”

TBMM’de kurulan kadına yönelik şiddeti araştırma komisyonunun çalışma takvimi hakkında gelen soruya Şentop, “Üye bildirmesi gerekecek siyasi partilerin. Üye bildirdikten sonra komisyon başkan seçecek sonra çalışmalarına başlar. En son Samsun’da yaşanan çok üzücü vahşi olay sonrasında bir kadın vatandaşımıza eski eşi tarafından çocuğunun gözü önünde uyguladığı darp olayı sonrası Türkiye’de geniş bir infial meydana geldi. Bu konudaki gerek varsa hukuki düzenlemelerde eksiklik varsa onlar da incelenir. Uygulama ile ilgili sorun varsa onlar da değerlendirilecektir. Ortaya çıkan raporu sonra bütün ilgili kurumlarımızla paylaşacağız” diye yanıt verdi.

“ÖNCE DOSYAYI GÖRECEĞİM”

Karma Komisyonu çalışma takvimi ile ilgili soruya Şentop, “Meclis Başkanlığı, Meclis’e gelen fezlekeleri Karma Komisyon’a sevk ediyor. Ondan sonraki aşama Karma Komisyon çalışma aşamasıdır. Benim o konuda bir şey söylemem doğru değil” dedi.  

Hakkında verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası onanan ve Anayasa Mahkemesi'ne başvuran HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dosyası ile ilgili soruya Şentop, “Dün akşam gelmiş Meclis’e. Onu değerlendireceğiz. Yargıtay, kesin hükmü verdikten sonra ilk derece mahkemesine gidiyor. Adalet Bakanlığı üzerinden Cumhurbaşkanlığı’na, oradan da TBMM’ye geliyor. Dün akşam itibariyle gelmiş” dedi.

“Ne zaman Genel Kurul’da okutulacak” sorusunu Şentop, “Ona bakayım, dosyayı göreyim” diye yanıtladı.
(ANKA)