Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre kasaba, 'Son 30 yılda tam dört kez" balık yağmuruna maruz kaldı.Gece başlayan kuvvetli yağış kurak kasabaya balık yağdırdı. İlginç doğa olayının daha önce 4 kez daha yaşandığını söyleyen Lajamanu yerlisi ve Central Desert meclis üyesi Andrew Johnson Japanangka, ABC News'e demecinde şöyle konuştu: 

"Büyük bir fırtınanın yaklaştığını gördük ve bunun sadece yağmur olduğunu düşündük. Ancak yağmur yağmaya başladığında yağmurla birlikte balıkların da yere düştüğünü gördük" dedi.

'BALIKLARDAN BİRÇOĞU CANLIYDI'

Queensland Müzesi'nden balıkbilimci Jeff Johnson tarafından, bir tür tatlı su levreği olan "pullu levrek" türüne ait olduğu belirlenen balıkların yaklaşık olarak bir çocuğun avuç içi büyüklüğünde olduğu kaydedildi. Gece yağmur ile birlikte düşen balıklar, sabah halk tarafından kasabanın dört bir yanına dağılmış ve birçoğu canlı halde bulundu.

Avustralya'daki en yaygın tatlı su balığı türlerinden biri olan pullu levreklerin boylarının 24,5 santime kadar çıktığı, ancak genellikle 15 santim civarında oldukları kaydedildi.

AYNI YERDE DÖRDÜNCÜ KEZ

Öte yandan balık sağanağının arkasındaki neden bilinmemekle birlikte, kasabanın aynı olaya 2010, 2004 ve 1980'lerde de sahne olduğu bildirildi. Üstelik 2010 yılındaki sağanak sırasında kasabaya düşen balıkların da aynı türden olduğu belirtildi.

Newsweek'e göre, gökten balık yağması beklenmedik bir olay olsa da kurbağa, yarasa, solucan ve örümcek gibi hayvan yağmurları zaman zaman kaydedilen tuhaf doğa olayları arasında.

FIRTINA İLE OLUŞAN BİR SU HORTUMUYLA ATMOSFERE TAŞINMIŞ OLABİLİR'

Hayvan yağmurlarının arkasındaki kesin nedenler her zaman açık bir şekilde tespit edilemese de, öne çıkan teorilerden biri de "hayvanların bulundukları yerden fırtına ile oluşan bir su hortumuna çekilmesi ve atmosferde uzun mesafelere taşınmış olabileceği" yönünde.

Konuya ilişkin bir ABD Kongre Kütüphanesi raporu, su hortumlarının küçük hayvanları girdabın içine çekecek kadar güçlü olduğunun altını çizmekte. Teoriye göre hayvanlar havada çok uzak mesafelere savrulmakta ve sonunda evlerinden çok uzak noktalarda yere düşmekte.

Olayın gerçekleştiği Lajamanu kasabasının, ülkenin iç kesimlerdeki bir çölün kenarında yer alması ve olaya konu balıkların yaşadığı herhangi bir büyük su kütlesine yakın olmaması bu teoriyi doğruluyor.