Buenos Aires'teki federal mahkeme, yüzden fazla tanığın katıldığı üç buçuk yıllık yargılamanın ardından kararı verdi. 69 yaşındaki Kirchner, 2007-2015 dönemindeki başkanlığı sırasında rüşvet almak ve bir müteahhitle "yasadışı ilişki" kurmakla suçlandı. Savcılar 12 yıl hapis cezası istedi.

TARİHTE İLK

Kirchner, Aralık 2019'dan bu yana ülkenin hem başkan yardımcısı, hem de senatonun başkanıdır. Dokunulmazlığı ancak mecliste beklenmedik bir şekilde üçte iki oyla kaldırılabilir. Ayrıca, kararı yüksek mahkemede temyiz etme seçeneğine de sahiptir.

Karar, Arjantin'de görevdeki bir başkan yardımcısının görevdeyken görevi kötüye kullanmaktan ilk kez cezalandırılması oldu. Kirchner'ın yardımcıları Amado Boudou ile diğer önemli isimler Carlos Menem ve Fernando de la Rua, görevlerinden ayrıldıktan sonra mahkum edilmişti.

‘PARALEL DEVLET’ SUÇLAMASI

Kirchner tüm suçlamaları reddetmiş ve süreci siyasi ve usulsüzlüklerle dolu olarak nitelendirmişti. Karardan birkaç dakika sonra, bunun "hukuk kurallarının" ötesine geçtiğini söyleyerek "Bu, paralel bir devlet ve yargı mafyası ve seçim sonuçları dışında tüm Arjantinlilerin hayatı, mirası ve özgürlüğü hakkında kararların alındığı sistemin teyididir" dedi.

DAVALARLA DOLU GEÇMİŞ

Kirchner, merhum kocası Neastor'un yerine başkan oldu ve çiftin arkadaşı olan iş insanı Lazaro Baez'e milyonlarca dolarlık iş yönlendirdiğinden şüpheleniliyordu. Kirchner, 2015 yılında görevden ayrıldıktan sonra, dolar cinsinden vadeli işlemler için hileli bir şekilde düşük fiyat belirlemekle suçlandı, ancak daha sonra beraat etti. Başka bir iddianame onu vatana ihanetle suçladı, ancak daha sonra düştü ve 1994'teki terör saldırısının faili olduğu iddia edilenleri korumak için İran'la gizli bir anlaşma yaptığı iddiası Ekim 2021'de başka bir federal mahkeme tarafından reddedildi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER