37 yaşındaki iki Estonyalı Sergei Potapenko ve Ivan Turogin, insanları HashFlare adlı bir kripto para madenciliği hizmetine ve Polybius adlı sahte bir sanal bankaya yatırım yapmaya ikna ettiği iddia ediliyor.

ABD’de iddianamesi yayınlanırken, Adalet Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamada, ikilinin 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama komplosu kurmakla suçlandığı belirtildi. Açıklamada, sanıkların Estonya'nın başkenti Tallinn'de mahkemeye çıkarıldığı ve ABD'ye iade edilmek üzere tutuklu bulundukları belirtildi.

ABD Adalet Bakanlığı kurbanlara, Potapenko ve Turogin'in kurduklarını söyledikleri sanal bir banka olan Polybius'a yatırım yapmaları halinde temettü sözü verildiğini iddia ediyor. Sanıkların bu şekilde 25 milyon dolar topladıkları söylenirken, bankanın kurulmadığı anlaşıldı. 

hashflare

‘TEKNOLOJİDEKİ DOLANDIRICILIK RİSKİ’

Estonya polis siber suçlar bürosundan Oskar Gross, 15'i Amerikan tarafından olmak üzere 100 personelin dahil olduğu ortak soruşturmayı "uzun ve kapsamlı" olarak nitelendirdi. Estonya'nın ERR haber ajansının aktardığına göre, Gross, "Estonya'da şimdiye kadar karşılaştığımız en büyük dolandırıcılık vakalarından biriydi" dedi. Ülke yetkilileri, teknolojinin "dolandırıcılık riskini artırdığı" konusunda da uyardı.

sergey (solda) ivan (sagda)

KRİPTO DÜNYASI GERGİNKEN

Dava, dünyanın en büyük ikinci kripto borsası FTX'in çöküşünün ardından kripto para piyasasında gerginliğin arttığı bir zamanda geldi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER