Asgari ücrete gelen yüzde 49’luk zammın ardından, dikkatler yılbaşında belirlenecek memur ve emekli zamlarına çevrildi.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, ocak ayında açıklanacak enflasyon verileriyle son halini alacak memur ve memur emeklisi zamlarında yüzde 50’lik oran öngörülüyor. İşçi ve esnaf emeklilerinde ise refah payı beklentisi var.

SON DAKİKA! İYİ Parti'nin yeni Genel Başkanı, Müsavat Dervişoğlu oldu SON DAKİKA! İYİ Parti'nin yeni Genel Başkanı, Müsavat Dervişoğlu oldu

Memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 15 de toplu sözleşme zammı alacak. Böylece, 5 aylık verilerle zam, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 33, memur ve memur emeklileri için yüzde 44 oldu. 

Memur ve emeklilerin kesin zammı, 2024 yılbaşında, aralık ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ve 2023’ün ikinci 6 ayına ilişkin TÜFE oranlarının netleşmesiyle belli olacak.

Yıl sonu enflasyonunun yüzde 65 düzeyinde gerçekleşmesi halinde, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ocak ayında yüzde 36’nın üzerinde, memur ve emekli memur maaşlarına ise yüzde 50’ye yaklaşan oranda zam yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Enflasyon farkı ile birlikte 2024 Ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir” demişti.

FARK NASIL KAPANACAK?

Normal şartlarda, memur ve emekli memurlarla, emekli işçi ve esnafın yılbaşı zamları arasında yaklaşık yüzde 14’lük bir fark oluşacak.

Memur emeklilerine toplu sözleşme sözleşme farkının yansıtılması, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine sadece enflasyon farkı ödenmesinden kaynaklanan farkın ise ilave refah payı ile kapatılması beklentisi var.

Geçtiğimiz temmuz ayında da yüzde 19,77’lik enflasyon farkına eklenen refah payıyla zam oranı yüzde 25’e çıkarılmıştı.