6 Şubat tarihli ve Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Depremler can kayıplarının yanısıra ciddi halk sağlığı sorunlarına da yol açtı. 

GREENPEACE'DEN 'DEPREM RAPORU'

Greenpeace Akdeniz depreme ilişkin çarpıcı verilerin yer aldığı bir değerlendirme raporu yayımladı. “Deprem Bölgesine İlişkin Değerlendirme Raporu”nda İstanbul Üniversitesi 2023 Depremleri Ön Raporuna atıfta bulunularak bakanlıkça hasar tespiti yapılan binalardan oluşan toplam enkaz atık miktarının 50 milyon ton ile 110 milyon ton aralığında olacağı öngörüldüğü belirtildi.

ASBEST, KANSOREJEN LİFLER, TOKSİK MALZEME...

Halk Tv’den Hazal Ocak’ın haberine göre, deprem bölgesindeki enkaz atıklarına ilişkin en önemli tehditlerin başında binaların üretimi sırasında kullanılan asbest, kanserojen lifler ve toksik malzemeler geldiğine dikkat çekilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Asbestin liflerine çok kısa zamanlı bile maruz kalınması, maruziyetten 10 ila 40 yıl sonra asbeste bağlı akciğer zarı kanseri, gırtlak kanseri ve yumurtalık kanseri hastalıklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle asbestin tüm formları Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (UÇÖ/ ILO) tarafından “kesin kanserojen” olarak tanımlanmıştır. Deprem bölgesindeki binaların neredeyse yarısından fazlası asbest ve kanserojen madde riski taşımaktadır."


ACİL YAPILMASI GEREKENLER

Rapora göre asbest liflerinin havayla birlikte solunmasını engellemek için acilen şunların yapılması önerildi:

“Arama-kurtarma faaliyetlerinin sonlandırıldığı enkazlarda ve yükleme faaliyetleri esnasında sulama yapılması; taşıma kamyonlarının üzerinin branda ile kapatılması ve geçiş güzergahlarının sulanması, enkazın kaldırılmasında görevli personelin FFP3 toz maskesi kullanması; enkaz kaldırma çalışmalarında halkın alandan uzaklaştırılması, eğer çadırkentlere yakın alanlardaysa burada bulunan halka FFP3 maskeleri temin edilmesi; enkaz alanlarında çalışanların düzenli sağlık takiplerinin yapılması son derece önemlidir.”

'LİMAN YANGINI SORUŞTURULMALI'

6 Şubat’ta deprem ile başlayan ve söndürülmesi dört günü bulan İskenderun Liman yangınına da değinilen raporda, bu yangının bölgede yaşanan en büyük çevre felaketlerinden birine dönüştüğü ifade edildi. Bu duruma ilişkin raporda “Liman yangınının çıkış nedenine ilişkin en temel iddia limanın kimyasal madde içeren konteynırları zayıf güvenlik tedbirleri ile bir arada bulundurmasıdır. Bu tarihe kadar yanan konteynırların içeriği ile ilgili bilgi verilmemiş olması ortaya tahmin edilemeyen bir kirlilik riskini çıkarmıştır. Yangının nedenine, ihmallere, çevresel etkilerine yönelik ve yangın esnasında ve enkaz kaldırmada yer alan görevlilerin sağlığına ve yasal süreçlere ilişkin kamuoyuna bilgilendirme yapılmalı ve süreçle ilgili soruşturma başlatılmalıdır" uyarısı yer aldı.