Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık toplantısının oturum aralarında Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol’la bir görüşme sırasında aktivistler, CEO'lara yeni petrol, gaz ve kömür çıkarımını durdurma çağrısında bulunan bir mektup sunduklarını söyledi.

HAFTA BAŞINDA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Thunberg, "Yanlarına kar kaldığı sürece fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam edecekler, insanları otobüsün altına atmaya devam edecekler" uyarısında bulundu.

Almanya'da bu hafta başlarında bir kömür madeninde düzenlenen gösteri sırasında polis tarafından gözaltına alınan Thunberg, Ekvador'dan Helena Gualinga, Uganda'dan Vanessa Nakate ve Almanya'dan Luisa Neubauer ile birlikte Fatih Birol'la görüştü.

‘DAHA AZ KARAMSARIM’

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizi nedeniyle yeni petrol sahalarına yatırımı haklı çıkarmak için hiçbir neden olmadığını söyledi ve temiz enerjiye geçiş konusunda iklim aktivistlerinden daha az karamsar olduğunu belirterek "Biraz meşru bir iyimserliğe sahip olabiliriz. Geçen yıl piyasaya gelen yenilenebilir enerji miktarı rekor seviyedeydi" şeklinde ekledi.

Ancak geçişin yeterince hızlı gerçekleşmediğini kabul etti ve gelişmiş ekonomilerin geçişi desteklememesi halinde yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER