Türkan Albayrak, Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde çalışıyordu. 15 Ağustos 2018 sabahı,“güvenlik ve arşiv soruşturması” bahanesiyle işten atıldı. Uzun süredir sürdürdüğü direnişin sonunda İşe dönüş davasını kazanan Albayrak'a, Anayasa mahkemesi, 102 gözaltı işleminin hukuksuz olduğuna karar verdi.

HASTANE EYLEMİDE OLUMLU SONUÇLANDI

Daha önce de sendika çalışmaları nedeniyle çalıştığı Paşabahçe Devlet Hastanesi’nden kovulan ancak hastane önünde tek başına yaptığı oturma eylemiyle işine geri dönen Türkan Albayrak  bu defada Sarıyer Kaymakamlığı’na yakın mesafedeki Öğretmenler Parkı’nda  tek başına her gün oturma eylemine başladı. Eşi rahatsızlanınca haftada bir eylem yapan Albayrak, 200 eylemin 102’sinde gözaltına alındı. 

İTİRAZLARI REDEDİLDİ

Türkan Albayrak 54 yaşında yaptığı eylem dolayısıyla  İtildi kakıldı, para cezaları kesildi ama yılmadı. 22 ay direndi. Sonunda işe dönüş davasını yine kazandı. Albayrak bu defa ikinci bir hukuk mücadelesinde  İfade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının anayasal ve uluslararası güvenceleri bulunduğunu, barışçıl bir eylem yaptığını, kamu düzenini bozmadığın, herhangi bir şiddet olayı yaşanmadığını, kendisine uygulanan kolluk müdahalelerinin ve idari cezaların haksız olduğunu vurgulayarak itiraz etti. İtirazların tamamı reddedildi.

ANAYASA MAHKEMESİNDEN GÜZEL HABER 

Türkan Albayrak son çare 2019 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi değerlendirme sonunda Türkan Albayrak’ın eylemlerinin değil, uygulanan 102 gözaltı işleminin hukuksuz olduğuna karar verdi.