Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi’nin yayınlanan yıllık raporunda, "Bir süredir, küresel ekonomide ABD ve Çin arasındaki ekonomik ve yumuşak güç mücadelesi olmuştur" dedi.

Düşünce kuruluşu, Çin'in ve ABD’nin corona virüs salgınından farklı zamanlarda toparlanmaları nedeniyle, daha önce tahmin edilenden beş yıl önce, yani 2028'de dünyanın en büyük ekonomisi haline gelerek ABD'yi geçeceğini söyledi.

BATI DÜNYASI İÇİN HABERLER KÖTÜ

CEBR’in raporunda, "COVID-19 salgını ve buna karşılık gelen ekonomik serpinti kesinlikle bu rekabeti Çin'in lehine çevirdi" şeklinde yazıldı. Çin’in pandemiyi becerikli bir şekilde yönetmesi ve Batı’daki uzun vadeli büyümeye darbe vurması, Çin’in ekonomik performansının iyileştiği anlamına geliyor. Çin, 2021-25 arasında yılda yüzde 5,7'lik ortalama ekonomik büyüme planlıyor. 

ABD ise, salgın sonrası güçlü bir toparlanma yaşayacak olsa da büyümesi 2022 ile 2024 arasında yılda yüzde 1,9'a ve ardından yüzde 1,6'ya düşecek.

HİNDİSTAN JAPONYA’YI GEÇECEK

Rapora göre, Japonya, 2030'ların başına Hindistan tarafından geçilene kadar dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olarak kalacak ve Almanya'yı dördüncüden beşinci sıraya indirecek.

CEBR'nin tedbirine göre şu anda en büyük beşinci ekonomi olan Birleşik Krallık, 2024'ten altıncı sıraya kayacak.

(Al Jazeera)
Çeviri: İsmail Cömert