Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba gecesi Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinde Fransa ve İngiltere'nin "ortak sorumluluğu"nu vurguladı ve Johnson'dan tam bir işbirliği beklediğini ve durumun "siyasi amaçlarla" kullanılmayacağını söyledi. 

REKOR SAYI

Tekne battığında içinde 34 kişinin olduğu düşünülüyor, bu da Uluslararası Göç Örgütü'nün Kanal'da 2014 yılında veri toplamaya başladığından bu yana yaşanan en büyük can kaybı olduğunu söyledi. 

İngiltere başbakanı, Fransa'ya Kanal kıyılarında ortak polis devriyelerini kabul etme çağrılarını yineledi ve Çarşamba günkü olayın, Fransız yetkililerin sahillerinde devriye gezme çabalarının "yeterli olmadığını" vurguladığını söyledi.

Açıklamada, "Bazı ortaklarımızı, özellikle Fransızları, durumla ilgili ikna etmekte zorlandık. Bütün ülkelerin karşılaştığı zorlukları anlıyorum, ancak şimdi istediğimiz birlikte daha fazlasını yapmak" denildi. 

İngiltere'ye gitmeye çalışan göçmen botu Manş Denizi'nde battı, 27 kişi  boğuldu - Londra Gazete

© Foto: Manş denizini geçmeye çalışan göçmenler

‘KANAL MEZARLIĞA DÖNÜŞMEYECEK’

Fransızlar daha önce Birleşik Krallık'ın polis ve Sınır Kuvvetleri ajanlarını ortak devriyeler kurmak için gönderme tekliflerine, ulusal egemenlik üzerindeki etkileriyle ilgili endişeler nedeniyle direnmişti. Macron ayrıca, Avrupa hükümet bakanlarının acil bir şekilde toplanması ve AB'nin sınır ajansı Frontex için acil bir fon artışı çağrısında bulundu. Fransa hükümeti, sonraki adımları görüşmek üzere Perşembe sabahı acil bir toplantı yapacak.

Macron, "Fransa, Kanal'ın mezarlığa dönüşmesine izin vermeyecek" dedi. Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, İngiltere ile koordinasyon çağrısında bulunarak, "cevap Büyük Britanya'dan da gelmelidir" dedi.

‘DAHA KAÇ OLAY GÖRMELİYİZ?’

Kanal, dünyanın en yoğun denizcilik yollarından biridir ve akıntılar güçlüdür. İnsan tacirleri, mültecileri botlara bindirerek İngiliz kıyılarına ulaştırmaya çalışırken botlar zor bir şekilde ilerler ve mülteciler dalgaların insafına bırakırlar. 

Mülteci hayır kurumları, sığınmacıların denize açılmadan İngiltere'ye gelmek için başvurmaları için güvenli yollar açarak hükümeti hayat kurtarmaya çağırdı. Mülteci Konseyi CEO'su Enver Solomon, “Hükümet, umutsuzca korunmaya muhtaç erkekler, kadınlar ve çocuklar için güvenli yolların iddialı bir şekilde genişletilmesini taahhüt ederek yaklaşımını kökten değiştirmeden önce bunun gibi daha kaç trajedi görmeliyiz” dedi. 

Guardian