Paris’te gerçekleşen zirvede, 27 devlet ve hükümet başkanı yaptığı açıklamada, Ukrayna işgalinin AB'nin kendi güvenliği için sorumluluk alması ve başkalarına bağımlılıktan kurtulması için aciliyet gösterdiğini söyledi.

Basın toplantısında konuşan Fransız Emmanuel Macron, Rusya'nın saldırganlığını “trajik bir dönüm noktası” olarak nitelendirerek, “Gıdamızın, enerjimizin, savunmamızın nasıl egemenlik meselesi olduğunu görebiliyoruz. Dünyaya açık olmak istiyoruz ama ortaklarımızı seçmek istiyoruz ve kimseye bağımlı değiliz" dedi.

‘UKRAYNA’YA ÜYELİK YOLLARI KAPALI’

Macron, bir gecede Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy tarafından eleştirilen Ukrayna'ya hızlı AB üyeliği teklif etmeme kararını savundu. Macron, savaşın vurduğu ülkenin talebine ilişkin "Cevap hayır" dedi, ancak AB'nin tüm ekonomik gücünü Ukrayna hükümetine yardım etmek için seferber ettiğini ve "Avrupa yolunun" açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Versay bildirisi, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından Avrupa savunmasının “başlangıcı” olarak söylendi.

Liderler, savunma harcamalarını önemli ölçüde artırarak ve silahlı kuvvetleri ile tedarik arasında daha sıkı işbirliği ve koordinasyon yoluyla “savunma yeteneklerine ve yenilikçi teknolojilere daha fazla ve daha iyi yatırım yapma” konusunda anlaştılar. AB üye ülkeleri Rus savunma bütçesinin üç katından fazlasını harcıyor. Avrupa Komisyonu'na, Avrupa'nın savunmasındaki zayıflıkları bulmak ve yatırım konusunda tavsiyelerde bulunmak için yeni bir rol verildi.

UKRAYNA’YA 100 MİLYAR AVRO

Macron, Olaf Scholz'un savunma için 100 milyar avro ayırma kararının ve Danimarka'nın AB güvenlik mekanizmalarından vazgeçme kararını referanduma götürme kararının durumun ciddiyetini gösterdiğini söyledi. AB ayrıca Ukrayna'ya yönelik askeri teçhizat finansmanını ikiye katlayarak 1 milyar Euro'ya çıkarıyor.

Macron, "Yaklaşık 10 gün önce Almanya tarihi yatırımlar yapmaya karar verdi ve Danimarka halka Avrupa savunma ve güvenlik projesine geri dönmek isteyip istemediklerini sormaya karar vererek tarihi bir seçim yaptı. Nereye bakarsanız bakın tarihi seçimler yapılıyor" dedi. (Guardian)