Ekim ayında Türkiye ve Güney Kore, iki şirketin Altay tankı için motor ve şanzıman mekanizmaları tedarik edeceği bir niyet mektubu imzalamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ülkenin Savunma Tedarik Programı İdaresi'nden sorumlu Güney Koreli bakan Kang Eun-ho'nun 22 Ekim'de gerçekleştirdiği görüşme sırasında imzalanan anlaşmanın iptal edildiği öne sürüldü.

ABD ENGEL OLDU İDDİASI

Şirketten bir kaynak, "Birlikte üretme seçeneği planlandığı gibi gitmedi. Şu an Kore yapımı güç ünitelerini satın alma üzerine anlaşıldı" ifadelerini kullandı. Fakat ismini açıklamayan kaynak, “ABD yönetiminin Güney Kore’ye baskı yaparak tank motor teknolojilerinin Türkiye’ye transferinden vazgeçirmeye çalıştığından endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı.

F-16 SATIŞINI İSTEMEMİŞLERDİ

Bu ayın başında ABD’deki 41 Temsilciler Meclisi üyesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup göndererek Türkiye’ye F-16 satılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu. Türkiye’nin Rus yapımı S-400 satın aldığını CAATSA yaptırımlarını tetiklediğini söyleyen siyasetçiler son dönemde bu konuda birçok açıklama yapmıştı. Türkiye ayrıca F-35 programından da çıkarılmıştı.

1.5 YIL SONRA ÜRETİME BAŞLANACAK

Şirket kaynakları, Güney Koreli şirketlerin Altay tankı için doğrudan güç kaynağı sağlayacağını ve bunun tanklara entegrasyonu için çalışacaklarını söyledi. Yetkili sürecin işlemesi durumunda 18 ay içinde tankların üretilebileceğini de öne sürdü.