Zürih toplantısı, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında Tayvan da dahil olmak üzere çeşitli konularda artan gerilimlerin olduğu bir zamanda geldi. Bu, Sullivan'ın Mart ayında Alaska'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in de yer aldığı sert alışverişlerinden bu yana Yang ile ilk yüz yüze görüşmesi olacak. 

'ÇATIŞMAYA DÖNÜŞMEMELİ'

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, toplantının Biden'ın 9 Eylül'de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı görüşmenin ardından "ABD ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki rekabeti sorumlu bir şekilde yönetmeye devam" şeklinde belirtildi.

Bu çağrı, liderler arasındaki doğrudan iletişimde yaklaşık yedi aylık bir boşluğu sona erdirdi ve iki ülke arasındaki rekabetin - on yıllardır en düşük seviyesine inen ilişkilerle birlikte - çatışmaya dönüşmemesini sağlama gereğini tartıştılar.

TARTIŞMALI KONULAR MASADA

Şu anda Paris'i ziyaret eden Blinken, Haziran ayında Yang ile bir telefon görüşmesi yaparak Covid-19'un kökenleri üzerinde işbirliği ve şeffaflık ihtiyacını vurguladı ve Çin'in Uygur Türklerine, Hong Kong ve Tayvan'a yönelik muamelesi de dahil olmak üzere diğer tartışmalı konuları gündeme getirdi.

Hong Kong'un South China Morning Post gazetesi, Zürih toplantısı düzenlemelerine aşina olan bir yetkilinin, amacın Xi ile Biden arasında "iletişim kanallarını yeniden inşa etmek ve varılan fikir birliğini uygulamak" olduğunu söylediğini aktardı.

Ticari gerilimlerin ABD-Çin gündeminin de başında yer almasıyla birlikte, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü toplantıları için Paris'te bulunan ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Çinli mevkidaşlarıyla yakında görüşmeyi umduğunu söyledi.

Çin devleti tarafından işletilen Global Times, Çin'in ABD ile karşılıklı yarar sağlayan ticaret inşa etmeye istekli olduğunu, ancak prensipte taviz vermeyeceğini ve uzun süreli bir rekabetten korkmadığını söyledi.

Reuters