Fiyatlardaki sıçrama, Federal Rezerv üzerinde para politikasını beklenenden daha kısa sürede sıkılaştırması için baskı oluşturacak ve bu da tüketici kaynaklı bir toparlanmayı frenleyebilir ve ücret artış taleplerini yönlendirebilir.

EKONOMİSTLER BEKLEMİYORDU

ABD Çalışma Bakanlığı, en son raporunda, tüketici fiyatlarının Haziran ayında yüzde 0,9 artarak – ekonomistlerin beklediğinden fazla – Haziran 2008'den bu yana en büyük aylık kazanç olduğunu gösteren verileri yayınladı.

Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, ekonomi coronavirüs kısıtlamalarındankurtulurken enflasyon yükseliyor ve ikinci el araçların fiyatlarında yüzde 10,5'lik rekor bir artış var.

Tüketiciler ABD ekonomisine duydukları güveni ifade ederken, son rakamlar Fed Başkanı Jerome Powell üzerinde Çarşamba ve Perşembe günleri kongredeyapacağı konuşmada merkez bankasının yükselen fiyatlar konusundaki endişelerine ilişkin soruları yanıtlaması için baskı oluşturacak.

FAİZ ARTIŞI OLMAYACAK

Merkez bankacıları, enflasyonun ekonomik yeniden açılmayla ilgili geçici tedarik zinciri sorunlarından daha uzun sürdüğü kanıtlanırsa harekete geçmeye hazır olmaları gerektiği konusunda anlaştılar. Mevcut haliyle, Fed'in 2022'nin sonuna veya 2023'ün başına kadar faiz oranlarını artırması beklenmiyor.

Capital Economics'te kıdemli ekonomist Andrew Hunter, yatırımcılara ABD'deki enflasyon korkusunun “bitmekten çok uzak” olduğunu ve pandemiden kaynaklanan geçici kıtlıkların ve arz darboğazlarının hala fiyatlar üzerinde önemli bir yukarı yönlü baskı oluşturduğunu yazdı.

Ancak Hunter, "en büyük endişenin, enflasyonist baskıların artık açıkça daha uzun ömürlü olabilecek, döngüsel olarak daha hassas sektörlerde inşa edilmesi olduğunu" belirtti.

(Guardian)