FDA personeli, danışmanlar için hazırlanan bir belgede, BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen aşının etkinliğinin hala kanıtlanmadığını söyledi. Belgede, "Ancak, genel olarak, veriler şu anda Covid-19 aşılarının ciddi hastalıklara ve ölüme karşı hala koruma sağladığını gösteriyor" denildi. 

BİDEN ISRARCI

Ajans, belgeyi, ABD düzenleyicilerinin üçüncü dozu onaylayıp onaylamamasına karar vermek için Cuma günü toplanacak olan dış uzmanlardan oluşan bir komite tarafından değerlendirilmek üzere yayınladı.

FDA personelinin görüşü, Başkan Joe Biden’ın corona virüsün son derece bulaşıcı Delta varyantının neden olduğu artan hastaneye yatışlar ve ölümler karşısında ek dozlar için baskı yapmasına rağmen, takviyelerin genel olarak gerekli olup olmadığını sorgulayan birçok bilim insanının görüşünü yansıtıyor.

'HER İKİ AYDA YÜZDE 6 AZALIYOR'

Pfizer, toplantı için hazırladığı bir belgede, zaman içinde azalan etkinlik nedeniyle ABD'li düzenleyicilerin ikinci dozdan altı ay sonra kullanılmak üzere aşısının bir güçlendirici dozunu onaylaması gerektiğini savundu.

Pfizer, kendi klinik deneylerinden elde edilen verilerin, ikinci dozdan sonra her iki ayda bir aşının etkinliğinin yaklaşık yüzde 6 oranında azaldığını gösterdiğini söyledi. Şirket ayrıca, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nden alınan ve Pfizer/BioNTech aşısının etkinliğinin azaldığını gösteren gerçek dünya verilerine de dikkat çekti.

ABD'li ilaç üreticisi, yaklaşık 300 katılımcılı bir klinik denemede, üçüncü dozun ikincisinden daha iyi bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu söyledi. Ayrıca, üçüncü bir dozun virüsten yüksek düzeyde koruma sağladığını göstermek için İsrail'de yakın zamanda başlatılan destek programından elde edilen verilere de işaret etti.

KRİTİK İSİM KONUŞACAK

Bu haftanın başlarında, iki üst düzey FDA aşı bilimcisi, mevcut verilerin üçüncü dozu uygulamayı desteklediğine inanmadıklarını savunan bir makalenin yazarları arasındaydı. Bu bilim adamlarından biri - FDA'nın Aşı Araştırma ve İnceleme Ofisi direktörü Marion Gruber - Cuma günkü toplantıda konuşacak.

Reuters