Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'nin insan hakları siciline ilişkin bulgularının "temelsiz" olduğunu ve "belirsiz" iddialara dayandığını söyledi.

TÜRKİYE ‘KUSURLU’ BULUNDU

"İnsan Hakları Uygulamalarına İlişkin 2020 Ülke Raporları" başlıklı rapor, Ankara'yı bir dizi "önemli insan hakları sorunu" nedeniyle kusurlu buldu. Keyfi cinayetler ve işkence davalarından siyasetçiler, avukatlar, gazeteciler ve insan hakları aktivistleri de dahil olmak üzere on binlerce siyasi düşmanın hapse atılmasına kadar değişen iddialara dikkat çekildi.

FETÖ ÇIKMAZI

Raporun Türkiye hakkındaki yönetici özeti bölümü, PKK veya FETÖ ile bağlantılı kişilerin, "barışçıl meşru konuşma" yaptıkları için ve "aşağıda belirtilen tüm yasal süreçler olmaksızın" çoğu zaman "kötü muamele veya tacize" maruz kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu iddia etti. Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Biden yönetiminin FETÖ tanımlamasının "FETÖ hakkında ortaya koyduğumuz somut delilleri görmezden geldiğini" söyledi. 

YARGIYA MÜDAHALE

ABD raporunda, "Bazı davalarda mahkemeler kanunu eşit olmayan bir şekilde uyguladı, hukuki eleştirmenler ve hak savunucuları mahkeme ve savcı kararlarının bazen yürütmenin müdahalesine maruz kaldığını iddia ediyor" şeklinde kaydedildi. 

İKİ LİDER HENÜZ GÖRÜŞMEDİ

2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren Biden, New York Times'a verdiği röportajda lideri "otokrat" olarak nitelendirdi. Biden, Ocak ayında göreve başladığından bu yana iki lider görüşmedi. ABD'nin Türkiye ile gerilimi, Ankara'nın Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini satın alma konusundaki pozisyonu dahil olmak üzere çeşitli konularda kızıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, insan hakları korumalarının "eksiksiz" ve "demokrasi ve hukukun üstünlüğüne" dayandığı konusunda ısrar etti. (Middle East Eye)