Bugünden itibaren, yaklaşık 3 bin 200 kilometrelik sınır, Covid-19'un yayılmasını engellemeyi amaçlayan 20 aylık bir kapanıştan sonra tekrar zorunlu olmayan seyahatlere açılacak. 

YEREL YETKİLİLER ACIMASIZCA DAVRANIYOR

Bir aydır derme çatma bir kampta yaşayan Guatemalalı Andrea Morales, "Deneyeceğim. Sınırı geçmek istiyoruz. Artık Meksika'da olamam. Burada çok fazla şiddet var" dedi. 

Morales, düzinelerce çadırın ortasında bebeğini emzirirken "Dört gün önce hükümet ışıklarımızı aldı ve bizi hayvanlar gibi çitle çevirdi. Karşıya geçip çocuklarıma daha iyi bir hayat verebilmek için Tanrı'ya inancımı koruyorum" dedi. Yerel yetkililer, Şubat ayından bu yana kampta kalan göçmenlerin çadırlarını ve diğer eşyalarını çöpe atarak gerilimi arttırdı.

'İNSANLAR YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR'

Göçmen savunucuları, birçok insanın sınırın yeniden açılmasının ne anlama geldiği konusunda yanlış yönlendirildiğini söylüyor. Göçmen savunucularından Jose Garcia, "Çok fazla yanlış bilgi var. Onlara, sınırın yeniden açılmasının evrakları, vizesi olan insanlar için olduğunu ve bunun insanların sığınma ve insani yardım istemesi için bir yeniden açılma olmadığını açıkladık" dedi. 

Garcia, "Bizi dinlemediler ve beklemek istemiyorlar" diye ekleyerek, kamplardaki göçmen sayısının 15 Ekim'den bu yana üçte bir oranında arttığını söyledi. 

Reuters