Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesiyle ülkeden kaçışlar arttı, yeni göç dalgası başladı.

Resmi verilere göre dünya genelinde 2,6 milyon Afgan sığınmacı bulunuyor.

Türkiye’de ise 300 bin Afganistan göçmen var. Türkiye’ye gelen Afganistanlı göçmenlerin bir kısmı burada kalmak istiyor, bir kısmının umudu ise Batı’da.

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, Kabil’den çekilen ABD’nin daha önce kendileri için çalışan Afganistanlıları ülkeye kabul edileceğini açıklaması ise konsolosluk önünde kuyrukların oluşmasına neden oldu.

Afganistanlı sığınmacılar, İstanbul Levent’te bulunan Afganistan Konsolosluğu ile İstinye’deki ABD Konsolosluğu önünde bir umut bekliyor.

KONSOLOSLUK YOĞUN

O isimlerden biri de ABD Konsolosluğu önünde bekleyen Muhsin Atayı. Bir yandan sığınma başvurusu için gerekli olan evraklarını düzenlerken diğer yandan yaşadıklarını anlatıyor. Atayı’ya göre, artık Afganistan’a geri dönmeleri çok zor. Daha önce Amerikan firmalarında çalışanların ülkede öldürülme korkusuyla karşı karşıya olduklarını belirtiyor:

“Türkiye’ye üniversite okumak için geldim. 2011’de mezun olup Afganistan’a geri döndüm. Amerikan firmasında birkaç ay çalıştım. Şimdi ise Amerika’ya gitmek istiyorum. Türkiye’de göç fazla şu anda. Ekonomik durum kötü. Özellikle yabancılara kısıtlamalar var.Göç çok fazla olduğu için bazı yerler artık yabancılarla çalışmak istemiyor. O yüzden ABD’ye gidip orada çalışmak bizim için şans. Daha fazla iş var.”

HAREKETLİLİK ARTTI

ABD Konsolosluğu önünde göçmenlere vize danışmanlığı yapan Sertaç İşman’ın verdiği bilgilere göre, göçmen hareketliliği tavan noktasında. İşman, “Geçen sene insan sayısı çok zayıftı.

Şu son bir aydır buraya gelip yurtdışına çıkmak isteyenler epey arttı” diyor ve ekliyor: “Afganların burada yürütmesi gereken bürokratik işlemlerle uğraşıyoruz. Amerika şu anda yalnızca kendileri için çalışmış insanları bir ihtimal kabul ediyor. Ancak onlar için çalışmamış insanlar da şansları neredeyse olmamasına rağmen gelip talepte bulunuyor. ‘Bir umut’ diyorlar…”

SINIR AÇILIRSA GİDERİZ

Afganistan Konsolosluğu önü de hareketli. Burada pasaport süresini uzatmak için bekliyorlar. Pasaport süresinin uzatılıp uzatılmayacağı, uzatılsa da nasıl bir süreç işletileceği belirsiz. Muhammed Yusuf, Avrupa’ya sınırlar açılırsa hemen gideceğini söylüyor: “Yaklaşık beş senedir Türkiye’deyim. Sıkıntı çok, biraz para kazanmak için, ailemize göndermek için buraya geldik. Şimdi inşaatta çalışıyorum.”

Yusuf; anne, baba ve kardeşlerinin Taliban nedeniyle çok endişeli olduğunu kaydediyor: “Ailem Afganistan’da. Elektrik olmadığı için sürekli hatlar gidiyor, bir ay boyunca konuşamadığımız oluyor. Korkuyorlar. Kendi ailemiz, toprağımız orada olduğumuz için dönmek isteriz. Başka türlü değil. Avrupa için sınırlar açılsa hemen gideriz ama kapalı olduğunda gitmek epey zor.”

AİLEM KORKU İÇİNDE

Burada bekleyen bir kişi ile daha görüşüyoruz ancak ismini vermek istemiyor. Kendisi özel bir üniversitede öğrenci. Normalde ailesinin yolladığı parayla geçimini sağladığını söylüyor.

Ama Taliban sonrası nasıl para akışı sağlanacağını bilmiyor: “Özel bir üniversiteye gidiyorum, üç bin dolar ödüyorum. Önceden ailem üniversite ücreti veriyordu. Şimdi ne olacağını bilmiyorum.” Ardından bir diğer Afgan söze giriyor: “Ailem orada ve korku içerisindeler. Taliban yokken daha iyiydi, şimdi her şey çok kötü. Kaçak olarak diğer ülkelere gelip gidiyorlar. Hem bize kötü hem sizlere kötü. Burada kasaplık yapıyorum. Ama mesela bazı insanlar hırsızlık yapıyor, herkes bize kötü bakıyor.”