1 Ekim’de yürürlüğe girecek değişiklikle ilgili, Nijerya Reklam Düzenleme Konseyi’nden (ARCON) yapılan açıklamada, "Tüm reklam ve pazarlama iletişimi materyalleri için yalnızca Nijeryalı modeller ve seslendirme sanatçıları kullanılacak" dedi. Yabancı kişilerin kullanıldığı mevcut reklam kampanyalarının devam etmesine izin verileceği, ancak ilgili makamlar tarafından benzer kampanyalar için yeni izin verilmeyeceği ekledi.

Açıklamada, hareketin hükümetin “ekonomik büyüme de dahil olmak üzere yerel yetenekleri geliştirme” ve yerel reklam endüstrisini destekleme politikasıyla tutarlı olduğu belirtildi. The Times'a göre Nijerya, daha önce beyaz modeller ve İngiliz aksanlı seslendirmeler de dahil olmak üzere reklamlarında yabancı modeller ve seslendirme uzmanları kullanılıyordu. 

‘YANKI UYANDIRMASI GEREKİYOR’

Hükümet bir süredir bu tür eğilimlerle mücadele ediyor. İngiliz gazetesinin bildirdiğine göre, daha önce yabancı yetenekleri çeken şirketlerin bir reklamda kullanılan herhangi bir yabancı model için 100 bin naira (yaklaşık 240 dolar) tarife ödemesini talep etmişti. ARCON Başkanı Olalekan Fadolapo da “reklamın halk arasında yankı uyandırması gerektiğini” söyleyerek yönetmeliği savundu. 

Nijeryalı TV sunucusu Bolanle Olukanni, Afrika genelinde gösterilen birçok reklam Kenya ve Güney Afrika'da çekildiğinden, hareketin Afrika ülkeleri arasındaki rekabetle de ilgili olduğunu belirtti. Nijeryalı ajansların artık reklamlarını yerel olarak çekmek zorunda kalacaklarını belirterek, “hiç kimse Güney Afrika'ya 10-15 model uçurmayacak” dedi. (RT)