Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın CHP Malatya İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısından satır başları şunlar:

ÜCRETSİZ İZNE YOLLANANLAR YOKSULLAŞIYOR: Pandemi kriziyle birlikte emekçilerimiz, asgari ücretlilerimiz, ücretsiz izne yollanan çalışanlarımız yoksullaşmaya devam ediyor. Türkiye enflasyonda yüzde 16.19 ile Avrupa’da birinci sırada, G20 ülkeleri arasında Arjantin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünyada 30’dan fazla ülkede yıllık enflasyon 0 veya 0’ın altında. 50 ülkede ise yıllık enflasyon yüzde 1‘in altında yer alıyor. Başka bir deyişle, tam 89 ülke Türkiye’de aylık enflasyondan daha düşük yıllık enflasyona sahip.

ERDOĞAN VATANDAŞTAN FEDAKARLIK İSTİYOR: Erdoğan Ramazan’da milyonlarca emekçiye 2,30 lira zam yaparak sadece iki adet yumurta zammı verdi. Erdoğan Ramazan’da yeni kısıtlamaları açıklarken, virüsün yayılmasından sanki kendi değil, vatandaş sorumluymuş gibi fedakarlık istiyor. Fedakarlık istediği yurttaşlar adeta açlığa terk edilmiş durumda. Sadece Mart ayından bu güne yumurtada yüzde 63, tavuğa yüzde 44, ay çiçek yağına yüzde 59, mercimeğe yüzde 44, domatese ve ekmeğe en az yüzde 20 oranında zam geldi.

YOKSULLUK TESCİLLENDİ: Artan zamlar karşısında Erdoğan, 2.3 kuruşluk zam ile günlük 50 lira aylık 1500 lirayı milyonlarca insana ücretsiz izin desteğini müjde olarak sundu. Asgari ücret artmasına rağmen alım gücü düştü. Asgari ücret 2021 yılında yüzde 21.56 yılında arttı. 2835 lira arttı. Ama alım gücü düştü. Geçtiğimiz yıl 2324 lira asgari ücretle 4742 adet yumurta alabilirken bu yıl bu rakam 1211 adet yumurta düşmüştür. Aynı şekilde, asgari ücretteki artışa rağmen alım gücü pirinçte 15 kilogram, unda 10 kilogram, mercimekte ise 47 kilogram azalmış durumda. Bu müjde değil yoksulluğun tescillenmesidir. İnsanlar Ramazan’da dahi sofra kuramayacak duruma gelmiştir. İftar yapma, sahur yapma denilmektedir. Bunun sorumlusu bu ülkeyi yöneten Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

ERDOĞAN TÜRKİYE GERÇEKLERİNDEN, EMEKLİNİN YAŞAMINDAN BİHABER: Erdoğan ya Türkiye’de yaşamıyor ya da Türkiye’nin gerçeklerinden bihaber yaşıyor. ‘Emekliler tarihimizde en mutlu günlerini yaşıyor’ diyor. Türkiye’de artık ‘emekli çalışan’ diye yeni bir deyimimiz var. Emeklilerimizin yüzde 47’si ya iş arıyor ya da çalışıyor. Emeklilerin yüzde 82,7’si emekli aylıklarının yetersiz olduğunu söylüyor. Emeklilerin yüzde 56’sı kredi kartı borcu olduğunu söylüyor. Emeklilerin yine yüzde 74’ü istediği gıdayı alamadığını söylüyor. Maalesef emekliler açlık sınırının dahi altında yaşamaya devam ediyor.

İŞSİZLİK GERÇEĞİNİ ARTIK TÜİK BİLE GİZLEYEMİYOR: İşsizliğin önünü artık TÜİK rakamları bile alamıyor. TÜİK’in açıklamış olduğu veriler bile işsizlik gerçeğini örtemiyor. Açıklanan rakamlara göre işsizlik son bir ayda 250 bin kişi artmış durumda. Bu Kırşehir nüfusundan daha fazla Erzincan nüfusundan daha fazla Karaman’ın, Burdur’un ve Bilecik’in nüfusundan daha fazla yeni işsizimiz oldu. TÜİK bile bu işsizlik rakamlarını örtemiyor. Gerçek işsiz sayısı 11 milyon 200 bine yükselmiş durumda. 5 milyon 700 bin gencimiz iş aramıyor. Türkiye adeta işsizler cenneti olmuş durumda. Maalesef kısa çalışma ödeneğinin bitmesi ile beraber de işsiz sayımızın artacağı gözüküyor.