ORC Araştırma haziran ayı son anket sonuçları bugün kamuoyuna paylaşıldı. Son anket sonucu iktidarın ve ortağı MHP’nin istikrarlı bir şekilde çöküşünü ortaya koydu. “Siyasi Durum Araştırması” 01-05 Haziran tarihleri arasında 45 ilde 4 bin 620 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yapıldı.

Son anket çalışmasında partilerin oy durumları yanı sıra erken seçim tartışmalarına ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

AK PARTİ VE MHP'NİN BÜYÜK DÜŞTÜ

Son ankette katılımcılara, “Bu pazar genel seçim olması halinde hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi. Son anket sonucu verisine göre, AK Parti’nin oy oranı %27,7’de kalırken MHP’nin oyu ise barajı çok az farkla geçerek %23,8 oldu. 

CUMHUR İTTİFAKI DERİN YARA ALDI! FARK 9,6 OLDU

Söz konusu son anket sonuçları ele alındığı AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın oy oranı 34,8 olurken, CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nın oyu ise 44,4 oldu. Böylece bu şartlar altında Millet İttifakı Cumhur İttifakı'na 9,6 puan fark attığı görülüyor.

ORC ARAŞTIRMA HAZİRAN SON ANKET SONUÇLARI

Son anket sonucu verilerine göre diğer partilerin oy oranları şöyle çıktı:

CHP %23,8

İYİ Parti %20,6

HDP %7,5

MHP %7,1

Gelecek Partisi %2,1

DEVA Partisi %1,9

TDP %1,7

BTP %1,6

BBP %1,5

Memleket Partisi %1,1

Diğer %0,9

SON ANKET: ERKEN SEÇİM İSTEYENLERİN ORANI

Son anket sonuçlarına erken seçim tartışmaları da yansıdı. Ankette seçmene, “Erken seçim olmasını istiyor musunuz? soruldu. Son anket sonucuna göre, “Evet” cevabını verenler %67,2 çıktı.

Aylara göre erken seçimin olmasını isteyenlerin dağılımı ise şöyle:

Haziran 2021 %49,2

Eylül 2021 %59,9

Şubat 2022 %63,1

Haziran 2022 %67,2

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, geçtiğimiz hafta  yaptığı açıklamada, “Gencinden yaşlısına,siyasete olan ilgi en üst seviyede. Seçmenler,başta liderler olmak üzere,siyasetçilerin her söylemini ve eylemini çok yakından takip ediyor, hafızalarına kazıyor. Kuşkusuz ki bu söylemlerin sandıkta karşılığı olacaktır. Türkiye artık nefret söylemi istemiyor.” demişti.