AK Parti’de suç örgütü lideri Se­dat Peker’in gerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gerekse parti içindeki isimler ile ilgili iddiaları nedeniyle “rahatsızlık” yaşanıyor.

'MİLLETVEKİLLERİNDEN SERZENİŞ'

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, “iddialarla ilgili serzenişte bu­lunduğu” ancak Erdoğan’ın “Gündemimizde Peker yok” diyerek, kestirip attığı ifade edilirken, aslında Erdoğan’ın “Soylu’yu görevden almak için doğru za­manı beklediğine” işaret ediliyor.

Soylu’nun şu anda görevden alınmaması ya da istifa ettirilmemesinin tek nedeninin MHP Genel Başkanı Dev­let Bahçeli’nin, “terörle mücade­lenin aksayabileceği, bunun da Türkiye’ye zarar verebileceği” gerekçesiyle Soylu’nun arkasın­da durması olduğu ifade ediliyor. 

AK Parti kulisleri bugünlerde ha­reketli. Hareketliliğin nedeni de suç örgütü lideri Sedat Peker’in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili iddiaları. İddialar karşısında her geçen gün gerek kabinede gerekse AK Parti içinde “Soylu’nun yalnız kaldığı” dillendirilirken, AK Parti’li milletvekillerinden ve parti yönetiminden de Erdoğan’a, Soylu ile ilgili serzenişlerin geldiği belirtiliyor. AK Parti’deki milletvekilleri, “İddialar karşısında gereği yapılmadığı takdirde kamuoyu nezdin­de hem parti hem de iktidar daha fazla yıpratılmak istenecek. Muhalefet bugünlerde iktidarı en fazla Soylu üzerinden eleştirmeye başladı. Ayrıca bu iddialar kamuoyunda da karşılık görmeye başladı. Süreç 17-25 Aralık gibi işlemiyor. Orada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik, bakanlar üzerinden bir hamle yapılmak istenmişti. Bu, çok netti. Ancak iddialarla ilgili somut bir açıklama yapılamamış olması AK Parti’nin elini güçsüzleştiriyor” değerlendirmeleri yapılıyor. AK Parti içinde, Soylu ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop görüşmesinde de “Soylu’nun Şentop’a verdiği yanıtın tatminkâr bulunmadığı” konuşuluyor. Soylu’nun “Peker’den ayda 10 bin dolar alan siyasetçi var” sözlerinin ardından başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere muhalefetin “Şentop’a yüklendiğine” dikkat çekilirken, “AK Partili milletvekillerinin de töhmet altında kaldığı” belirtiliyor. 

‘SÜRECİ YILDIRIM GÖTÜRDÜ’ 

AK Parti’de, Soylu’nun, döne­min başbakanı Ahmet Davutoğlu ile ilgili “MYK üyelerini din­lettiği ve ‘hepinizin odalarında neler konuştuğunu dinletiyorum ve biliyorum’ dediği süreçle ilgili anlattıklarında “yanlışlıklar olduğu” da konuşuluyor. Davutoğlu’nun, başbakanlıktan azline giden süreçte parti içinde “Süleyman Soylu’nun değil, Binali Yıldırım’ın etkin olduğu, süreci Yıldırım’ın götürdüğünün” altı çiziliyor. MKYK öncesi toplanan imzalarda da “Soylu’dan çok Yıldırım’ın aktif rol aldığı ve ‘Davutoğlu’nun parti kodlarına aykırı hareketlerini bizzat Yıldırım’ın tespit ettiği” ileri sürülüyor. 

‘ERDOĞAN BİR YERE NOT ETTİ’ 

Soylu’nun televizyon programlarındaki sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da “uyarıldığına” dikkat çekilirken, bu sözleri nedeniyle de gerek kabine içinde gerekse AK Parti içinde tepki topladığı belirtiliyor. Soylu’nun kabine ile gerginliğinin önce eski Ha­zine ve Maliye Bakanı Berat Al­bayrak ile başladığı, sonrasında ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile “tepe noktasına ulaştığı” dillendiriliyor. Covid - 19 salgı­nının en başında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgi­li yurttaşların paniğe kapılması ve ardından Soylu ile Koca’nın arasında gerginlik yaşanması ve Soylu’nun istifa etmesi de örnek gösteriliyor. Soylu’nun, bir gece ansızın istifa hamlesiyle “terörle mücadeledeki başarısı nedeniyle kabine içinde kendini test etme­ye çalıştığı ve bir noktada da başarılı olduğuna” dikkat çekiliyor. Ancak AK Parti içinde “Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hamleyi unutmadı, bir yere not etti” yorumları da yapılıyor. Erdoğan’ın da “uygun bir zamanda Soylu’nun görevden azlini isteyeceği” ileri sürülüyor. 

BRİFİNG ALMADI 

Soylu ile ilgili Peker’in iddiaları sonrasında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yaptığı hamle de ko­nuşuluyor. AK Parti’de, “MHP lideri Bahçeli, Soylu ile ilgili adım at­tı çünkü Soylu özellikle 15 Tem­muz darbe girişimi sonrasında yürütülen terörle mücadelede etkin bir isim. Bahçeli, hem terör­le mücadelenin aksaması duru­munda Türkiye’nin zarar göre­ceğini düşünüyor hem de ‘bir suç örgütü lideri karşısında ka­binenin güçlü olması’ gerektiğine işaret ediyor. O nedenle de Soylu’ya destek veriyor. Ancak Soylu, bu hamleleriyle kabine ve AK Parti içindeki varlığını düşü­rüyor. Cumhurbaşkanı da gerek kabinedeki gerekse AK Parti’deki ra­hatsızlığı bildiği için yan yana görünmekten kaçınıyor” yorumları yapılıyor. Erdoğan’ın, bu ne­denle de Soylu’yu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen iki törene çağırmadığı, “yan ya­na görünmek istemediği” ifade ediliyor. 

Öte yandan kulislerde son olarak Erdoğan’ın, asayiş ile ilgili brifingi de Soylu’dan almadığı konuşuluyor. Soylu’nun yerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan’dan brifing aldığı iddia ediliyor.