AK Parti'de yöntem olarak emekli subaylar için de muvazzaflar için söz konusu olan "disiplin soruşturması" yolunu açabilecek düzenlemeler üzerinde duruluyor.

PASAPORT İPTALİ ORDUEVİ YASAĞI...

Hakkında disiplin soruşturması açılan emekli askerlerin orduevlerine alınmayabileceği ya da lojman, diplomatik pasaport gibi haklardan men edilebilecekleri belirtiliyor.

BBC'ye konuşan AK Parti'li üst düzey bir yönetici; eski milletvekili, TBMM başkanları, bakanların bile bu kadar geniş ayrıcalığa sahip olmadığını savunarak, yaptırım kararının gerekçesini şöyle açıkladı:

"Bu bildiri aslında bir anlamda Allah'ın lütfu. Eğer böyle bir bildiri hazırlanmasaydı, bu düzenlemeler aklımıza gelmezdi. Düşünün diplomatik pasaportları var, 15 Temmuz'dan sonra darbeciler Yunanistan'a sığınmadı mı? Birincisi bu düzenlemelerle sivilleşmeyi sağlayacağız. İkincisi disiplin soruşturması ile yanlışı tespit edilenler, bu hakları kullanmaktan men edilecek."


AK Parti kulislerinde ayrıca bildirinin dışarıdan çok farklı algılanabildiği ve yatırımcıları da ürtütebileceğine dikkat çekilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Pazartesi akşamı Katar Emiri'ni de bu kaygıları gidermek için aradığına işaret ediliyor. 
Katar'ın Türkiye'ye büyük yatırım yaptığı ve bir anlamda "stratejik ortak olduğu" vurgulanarak, Erdoğan'ın, bildiri nedeniyle Türkiye'ye karşı oluşacak olumsuz algının giderilmesine dönük bir adım attığı ifade ediliyor.