Dün Meclis'te hareketli saatler yaşanırken önce HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

ENİS BERBEROĞLU ÖRNEĞİ

Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi sonrası değerlendirme yapan Av. Cesim Parlak, itiraz yollarının açık olduğunu ve AYM'ye gidecek kararda tıpkı Enis Berberoğlu gibi bir sonucun çıkma ihtimalinin bulunduğunu aktardı.,

KAZAN'DAN ÇARPICI İDDİA

'Kapatma davası'nın ardından ise  Av. Turgut Kazan, yaptığı değerlendirmede çarpıcı bir iddia ortaya attı.

Odatv'de yer alan habere göre Av. Kazan, 15 günde 600 sayfa olarak hazırlanan iddianame sonrası açılan davanın, bugün 13. Olağan Büyük Kongresini gerçekleştirecek olan Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) bir 'hediye' olduğunu öne sürdü.

İddialarını sürdüren Kazan, dava adımının iktidarın üzerinde çalıştığı ileri sürülen 'seçim barajı' ve 'daraltılmış bölge' planlarının olduğunu ve Özal'ın da aynı arayışlar içinde olduğunu anımasattı.

Kazan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa mahkemesi parti kapatma davasını değerlendirecek. İddianameyi kabul kararı verecek ve kapatması istenen partiye, bu talep gönderilerek süreç başlatacak. Duruşma ve savunma yapılacak. Sonra bir hüküm kurulacak. Tabi bu dünden yarına bu süreç, hemen tamamlanacak anlamına gelmez. Bu, olağan bir süreçte açılmış kapatma davası sayılamaz. İktidarın küçük ortağı tarafından hep uygulanan bir süreç yaşandı. Bu siyasal bir talebin gündeme getirildiği izlenimi yaratıyor ister istemez. Nitekim Demirtaş için alınan kararların, yapılanların siyasal bir isteğe dayalı olduğu sonucuna varılıyor. Yarın da MHP'nin kurultayı var. Bu karar da tam akşamın bir saatinde açıklandı. İktidarın küçük ortağına 'Buyrun size kurultay güzellemesi' yapıldığı izlenimi doğuyor."

Davanın MHP kurultayına bir 'güzelleme' olduğunu ifade eden Kazan, "Gergeroğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapmasına rağmen, bu biline biline ve Enis Berberoğlu kararı ile emsali yaşanmasına rağmen bu kararın verilmesi kesinlikle bir hukuk ihlalidir. Bu durumla ilgili uzman görüşü duruyor" dedi.

KAZAN: KARAR SEÇİMLERLE İLGİLİ

Öte yandan alınan kararların seçimle ilgili olduğu iddiasında bulunan Kazan, "Daraltılmış bölgeye dayalı seçim arayışı; hangi bölgelerde, hangi daraltmalarla bölmelerle bir düzenleme yapacaklar. Böyle seçim yasası yapılmaz. Bunlar iktidarı vermeme derdindeler. Meclis'te o kadar parti var, hepsinden gizli seçim kanunu yapılıyor hem de. Özal da böyle arayışlar içinde olmuştu ama kaybetti" diye konuştu.