AK Parti milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan “Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne göre; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın adından “bilim” çıkarılarak, bakanlığın adı “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” olacak.

Endüstri Bölgeleri Kanunu’ndaki “endüstri bölgesi ilân edilmiş yerlerde yatırım yapmak için zorunlu tutulan “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Süreci” hükmü “ÇED mevzuatında detaylı bir şekilde yer alması” gerekçesiyle kaldırılacak. “Cazip hale getirme” gerekçesiyle endüstri bölgelerinde yatırımcılara mülkiyet devri yapılmasının önü açılacak.

AK Parti milletvekilleri tarafından “Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

BAKANLIK İSMİNDEN 'BİLİM' ÇIKACAK

Teklife göre; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın adından “bilim” çıkarılarak, bakanlığın adı “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” olacak.

ENDÜSTRİ BÖLGELERİNE İLAVE EDİLECEK ALANLARA İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILACAK

Teklifteki düzenlemelere göre; endüstri bölgesi olarak ilan edilen alanlardaki araziler kamulaştırılarak, hazine adına tescil edilecek. Bölgenin yatırıma hazır hale getirilmesi için gerekli kamulaştırma bedeli ve etüt, harita, plan, proje dahil altyapı ile ilgili tüm giderler öncelikle yönetici şirket veya yatırımcılar tarafından veya Bakanlık bütçesindeki ödenekten karşılanacak.

YATIRIMCIYA BEŞ YILLIK SÜRE VERİLECEK

Endüstri bölgelerine yatırım yapmak isteyen yerli veya yabancı kişiler, Bakanlık veya yönetici şirkete başvuru yapacak. Yatırımcılara ön yer tahsisi Bakanlık tarafından yapılacak. Yatırımcı, kullanma izni aldıktan sonra en geç beş yıl içinde yatırımını yapmakla yükümlü olacak. Yatırımın gerçekleşmemesi halinde sözleşmesi feshedilecek.

ENDÜSTRİ BÖLGELERİ KANUNU’NDAN 'ÇED SÜRECİ' YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALDIRILACAK

“ÇED mevzuatında detaylı bir şekilde yer alması, ek bir maddele ihtiyaç duyulmaması ve Bakanlık tarafından ihtiyaç ve günün koşullarına göre sürekli güncel tutulması” gerekçeleriyle Endüstri Bölgeleri Kanunu’ndaki “ÇED Süreci” başlıklı şu düzenleme yürürlükten kaldırılacak.

“Endüstri bölgesi ilân edilmiş yerlerde yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişiler 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 10 uncu maddesi uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftirler. Ancak bu faaliyetler yer tetkiki kararından muaftır. ÇED raporunun sunulması üzerine Çevre ve Orman Bakanlığınca, faaliyetin niteliğine bağlı olarak, ÇED mevzuatında belirtilen kuruluşların temsilcilerinden oluşan inceleme ve değerlendirme komisyonu kurulur. Raporun Çevre ve Orman Bakanlığına intikali tarihinden itibaren inceleme, değerlendirme ve nihai karar verme süreci en geç iki aydır. Bu süreye, faaliyet sahibinin raporu düzeltmesi için tanınan süre dahil değildir. Faaliyet sahibi, düzeltilmek üzere kendisine geri verilen raporunu on beş gün içinde düzeltmek zorundadır."

YATIRIMCILARA MÜLKİYET DEVRİ YAPILACAK

“Cazip hale getirme” gerekçesiyle endüstri bölgelerindeki yatırımların tamamlanması şartıyla yatırımcılara mülkiyet devri yapılabilecek.

Endüstri bilgelerinde yer alan yatırımlara ilişkin cumhurbaşkanı tarafından ek teşvikler verilebilecek. Kamulaştırılan taşınmaz malların kamulaştırma bedeli Bakanlık tarafından karşılanmış ise bu malların sözleşmesinde belirtilen süre kadar şirket veya yatırımcı lehine bedeli karşılığında, kamulaştırma bedeli yönetici şirket veya yatırımcılar tarafından karşılanmış ise yönetici şirket veya yatırımcılar lehine bedelsiz olarak bağımsız ve sürekli irtifak hakkı tesis edilecek.

Özel endüstri bölgesi ilan edilen alan içerisinde başvuru sahibinin talep etmesi, özel mülkiyete konu arazi maliklerinin sanayi yatırımı yapmayı taahhüt etmesi şartıyla özel mülkiyete konu arazin kamulaştırılmayacak. Sanayi yatırımı yapan sanayiciler, kendi mülkiyetleri üzerinde özel endüstri bölgesi olanaklarıyla yatırım yapabilecek.