MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "HDP kapatılsın, milletvekilleri yargılansın" isteği devam ediyor. MHP’nin çağrılarına AK Parti’den Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın sonradan “düzeltmek” zorunda kaldığı açıklamasından başka aynı düzeyde destek gelmedi.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Özkan’ın farklı iki ayrı açıklama yapması, AK Parti’nin MHP’nin isteklerini tam olarak karşılama planı olmadığı yorumlarını da beraberinde getirdi.

Ankara kulislerinde, bölgedeki oy desteğini çok büyük ölçüde kaybeden AK Parti’nin, HDP’nin kapanması ile sonuçlanacak bir sürece yakın bakmadığı, Meclis'teki dokunulmazlık dosyalarını da "seçerek" oylatacağı konuşuluyor. Buna göre ortaya çıkan farklı senaryolar ise şöyle:

* “Kobane olayları” sebebiyle dokuz vekil hakkında Meclis'e sunulan fezlekelerin Genel Kurul’a getirileceği, listedekilerin de tümünün dokunulmazlığının kaldırılmayacağı beklentisi dillendiriliyor. Edinilen bilgiye göre, AK Parti milletvekilleri, Kobane olaylarında parti yönetimindeki bazı milletvekillerinin dokunulmazlığını düşürerek MHP’ye “sus payı” verecek.

* “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” gibi ağır suçtan yargılanması olası milletvekilleri arasında Fatma Kurtulan, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Meral Danış Beştaş ve Hüda Kaya’nın yer aldığı ifade edildi. Eş Genel Başkan Pervin Buldan’ın ise olaylar sırasında parti yöneticisi olmaması nedeniyle bu liste dışında tutulduğu kaydedildi.

* Kulislerde, Yargıtay’ın incelemesinin “evrak isteme” ile sınırlı kalıp soruşturmaya dönmeyebileceği, dönüşse bile Anayasa Mahkemesi’nden kapatma kararı çıkmayabileceği beklentisinin ağırlık kazandığı konuşuluyor.