AK Partili Beykoz Belediyesi ile CHP’li Sarıyer Belediyesi’nin yaptığı adrese teslim araç ihaleleri KİK (Kamu İhale Kurumu) tarafından iptal edildi. 

KİK, iki belediyenin de ihale katılımını engelleyen, rekabet şartlarını daraltan bir şartname hazırladığına tespit etti. 

Sarıyer Belediyesi, kiralayacağı  194 araçtan 64’üne “Kendi malı olacaktır”  şartı koyarak bir çok firmanın ihaleden elenmesine neden olduğu saptandı.

Sarıyer Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 17.11.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Araç Kiralama Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Meltem Turizm belediyeye 
28.10.2020 tarihinde şikayet başvurusu yaptı. Olumsuz yanıt alınca da 10.11.2020 tarihinde Kamu ihale Kurumu’na şikayet  başvurusu yaptı. 
Sarıyer Belediyesi’nin şikayet dilekçesini inceleyen KİK, 2 Aralık 2020 tarihinde belediyenin ihalesini iptal etti.

KİK kararını sonucunda şu ifadelere yer verildi "Yukarıda yer verilen tespitler uyarınca, 194 adet araçtan 64’ünün isteklilerin kendi malı olmasının istenildiği, diğer bir ifadeyle söz konusu şartın isteklilerin henüz ihale kendi üzerinde kalmadan en az 64 adet araç satın almasını zorunlu hale getirdiği, ayrıca bu araçlardan aylık kiralama maliyetleri yüksek olarak tespit edilen (Örn: Sepetli Platform 27 mt (Bom), Kanal Açma ve Temizleme Aracı (Vidanjör), Mobil Büfenin tamamı, 2 adet Otobüsten (50+1+1) 1 tanesinin) kendi malı olarak belirlendiği, netice itibariyle söz konusu düzenlemelerin isteklilerin ihaleye katılımını engelleyici ve rekabeti daraltıcı nitelikte olduğu ve idarenin takdir yetkisi kapsamında değerlendirilebilir nitelikte olmadığı değerlendirildiğinden ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.  Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,  Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline, Oybirliği ile karar verildi” 

AK PARTİLİ BELEDİYEDEN DE AYNI YÖNTEM

AK Partili Beykoz Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 17.11.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2021 ve 2022 Yıllarına Ait Muhtelif Cins ve Miktarlarda 
İş Makinesi ve Araç Kiralama Hizmet Alımı İşi” ihalesin yapıldı.  İhalenin teknik şartnamesinde yer alan bazı maddelere itiraz eden  Fayat Grup Atık Yönetimi Asfalt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketin, 26.10.2020 tarihinde belediyeye şikayet başvurusu yaptı. Yapılan başvuru belediye tarafından kabul edilmeyince 03.11.2020 tarihinde KİK’e başvuru yaptı.  Aynen Sarıyer Belediyesi gibi Beykoz Belediyesi de rekabet koşullarını ortadan kaldıran istekler eklediği tespit edildi.

Fayat Grup Atık Yönetimi Asfalt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,  ihalenin iptal edilmesine gerekçe olarak da  teknik şartnamede olan şu bilgileri sundu: “ihale konusu işin mahiyeti itibarıyla araç temini işi olduğu, ihale konusu hizmetin yüklenicinin sevk ve idaresi altında yapılmayacağı hususunun ihale dokümanının incelenmesinden açıkça anlaşıldığı, ihale konusu iş kapsamında çalıştırılacak araçların yüklenici tarafından idareye teslim edileceği ve idarenin kendi personeli ile ihale konusu hizmeti yerine getireceği, ayrıca seyahat acentalarının 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre işleten sıfatıyla, sahip oldukları araçları kiralama faaliyetlerinin seyahat acenteliği sayılmadığı, yüklenicinin sahip olması şartı getirilen Tursab A Grubu Seyahat Acenteliği belgelerinin, Beykoz Belediyesinin bir seyahat acentesi olmaması nedeniyle hizmetin edim sürecinde kullanılmasının mümkün olmadığı, ayrıca seyahat acentalarının 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre işleten sıfatıyla, sahip oldukları araçları kiralama faaliyetlerinin seyahat acenteliği sayılmadığı, bu nedenle ihalede TÜRSAB A Grubu Seyahat Acentalığı belgelerinin yeterlik belgesi olarak belirlenmesinin rekabeti daraltarak katılımı engellediği iddialarına yer verilmiştir”

DÜZELTİCİ İŞLEMLE GİDERİLEMEYECEK DÜZEYDE

KİK, şikayetçi firmanın gerekçelerini haklı bularak şu kararı verdi; “Yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir. Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere, Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline karar verilmiştir.”  

İKİ İHALE DE YENİDEN YAPILACAK

Aynı tarihte iptal edilen CHP’li Sarıyer Belediyesi ile AK Partili Beykoz Belediyesi’nin araç kiralama ihalelerinin önümüzdeki günlerde yeniden yapılacağı öğrenildi.