Malatya'nın Yeşilyurt ilçe Belediyesi'nin Almanya'ya gönderdiği 45 kişiden 43'ünün dönmemesinin iddia edilmesinin ardından yeni bir skandal yaşandı. İddialara göre Batman’ın Kozluk Belediyesi’nin de bir gezi için Almanya'ya 110 kişi gönderme kararı aldığı ortaya çıktı.

Medyascope'tan Ferit Aslan'ın haberine göre; Batman’ın Kozluk İlçesi Belediye Meclisi’nin, 11 Eylül 2020 tarihinde aldığı bir karar ile üçü belediye personeli, 107’si Göçmenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği‘nden olmak üzere 110 kişiyi, “Geleceğimiz Çöp Olmasın, Almanya Bremen gezisi” için Almanya’ya gönderme kararı aldığı ortaya çıktı.

Konuyu soru önergesi ile gündeme getiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, konu ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorular yöneltti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tiryaki, Ağustos 2020’de Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetimine geçen Batman Kozluk İlçesi Belediyesi’nin 11 Eylül 2020 tarihli meclis kararında, “çevre ve atık çalışmalarını yerinde görmek amacıyla” belediyeden görevlendirilen üç kişi ile Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden 107 kişiden oluşan toplam 110 kişinin, Almanya’nın Bremen şehrine gönderilmesinin yedi ret oyuna karşı sekiz evet oyuyla kabul edildiğini belirtti.

HDP’li Tiryaki’nin konu ile ilgili Bakan Soylu’ya sorduğu sorular şöyle:

1. Kozluk Belediyesi’nden Almanya’nın Bremen kentine gönderilmesi kararlaştırılan söz konusu 110 kişiden kaçı bu proje kapsamında Almanya’ya giriş yapmıştır? Bunlardan kaçı Türkiye’ye dönmüştür?

2. Bu projeyle ilgili olarak Kozluk Belediyesi hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır, var ise ne aşamadadır?

3. Türkiye’deki tüm belediyelerden benzer projeler kapsamında yurtdışına gönderilen kişi sayısı kaçtır, bunlardan kaçı geri dönmemiştir?

4. 31 Mart 2019’dan sonra benzer projelerle yurtdışına insan gönderen belediye sayısı kaçtır? Bu belediyelerin siyasi partilere göre dağılımı nedir?

5. Özel pasaportlarla yurtdışına insan gönderdiği için hakkında soruşturma başlatılan belediyeler hangileridir?

Kozluk Belediyesi’nin 11 Eylül 2020 tarihindeki meclis toplantısında alınan, “Geleceğimiz Çöp Olmasın – Almanya Bremen Gezisi” konulu kararında şöyle denilmişti:

“Almanya ile Türkiye arasında (Kozluk Belediyesi) bir köprü oluşturmak amacıyla belediyemiz ile Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği arasında imzalanan işbirliği protokolü (Geleceğimiz Çöp Olmasın) adlı proje kapsamında Almanya Bremen şehrinde çevre ve atık çalışmalarını yerinde görmek amacıyla belediyemizden görevlendireceğimiz üç kişi, Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden 107 kişi olmak üzere toplamda 110 kişiyi Eylül-Ekim 2020 tarihleri arasında burada görmek ve ağırlamak istediğini belirtmiştir.

Grubumuzun burada kaldığı süreler içerisinde (yol, konaklama, iaşe ve vb) giderleri Almanya’daki iş adamı tarafından karşılanacaktır. Belediye ile dernek arasında 11.09.2020 tarihinde işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Yapılan müzakereler sonucunda geziye katılacakların listesi yapılacak, davet ve çağrılardan sonra belirlenmek üzere belediyemizden üç kişi, dernekten 107 kişi geziye katılacak kişilerin (yol, iaşe ve vb) giderleri davet sahibine ait olmak üzere (Geleceğimizi çöpe atmayalım) adlı proje kapsamında Almanya’nın Bremen şehrinde çevre ve atık çalışmalarını yerinde görmek ve incelemek üzere eylül ve ekim aylarından Almanya’ya görevli olarak gönderilmesine 5393 sayılı belediye kanunun 18. Maddesinin (F) fıkrası gereğince 11.09.2020 tarihli olağan toplantının 5. birleşimimin 7. oturumunda yapılan oylama sonucunda yapılan açık oylama sonucunda sekiz evet yedi ret oyu ile oy çokluğuyla kabul edilmiştir.”