58. Hükümet'te Kültür Bakanı, 59. Hükümet'te Millî Eğitim Bakanlğ görevlerini yapan Hüseyin Çelik, Medyascope'ta 'Sağduyu' programında 'Türk sağı ve II. Abdülhamid tartışmaları' başlıklı konuda konuştu.

EN ÇOK BORÇLANMA ABDÜLHAMİT DÖNEMİNDE

Çelik, Kırım Savaşı sırasında İngiltere'den aldıkları ilk borçtan 1923'e kadar 41 defa borçlanıldığını kaydederken bunların 20'sinin Abdülhamit döneminde olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'NİN 2 KATI TOPRAK KAYBETTİ

Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti'nin Türkiye'nin 2 katından daha fazla toprak kaybettiğini belirterek Düyûn-ı Umûmiye'nin Abdülhamit döneminde kurulduğunu ve borçların 1954'e kadar ödendi.

DİZİDEKİ SAHNEYİ HATIRLATTI VE EKLEDİ

Öte yandan Çelik, 'Payitaht Abdülhamit' dizisinde 2. Abdülhamit'in İngiliz Büyükelçisi'ne tokat attığı sahneyi hatırlatarak "Sultan Vahdettin'den de önce İngilizlere sığınan Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamit'tir" dedi.

DİKTA YÖNETİM VURGUSU

Dikta yönetimler ile ilgili de konuşan Çelik, "Genellikle dikta yönetim kuranların hepsi 'Devlet’in bekası için' gibi bir şeye sarılır. İster devletin bekası için, ister saltanatın bekası için, ister şahsının ve ailesinin bekası için hiç kimse istibdatı meşru ve mazur gösteremez. Yani siz insanları böyle hapishanelere tıkarak ben onları zapt ediyorum dediğiniz zamandan mühim olan insanlar hür oldukları zaman onları idare edebilmek esas sanattır."