Kulislerde AK Parti'nin yeni anayasa çalışmasında sona gelindiği öğrenilirken, çalışmanın yılbaşından önce tamamlanacağı iddia edildi. Ayrıca AK Parti'nin önerileri arasında, parlamentodan seçilen bakanların görev süreleri bittiğinde veya istifa ettiğinde yeniden milletvekili olmasının önünü açılması ve hükümet veya bakanların güvenoyu alması bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle beraber bir milletvekili bakan olduğunda milletvekilliği düşüyor ve bakanlık görevi sona erdiğinde ise geri dönemiyor. Bu maddeye bağlı olarak bakan olan milletvekilinin sandalyesi boş kaldığı için bağlı bulunduğu siyasi partinin Meclis'teki sandalye sayısı da azalıyor.

Konuyla ilgili Odatv'den Gürkan Karakullukçu'ya konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Ali Mahir Başarır flaş açıklamalarda bulundu.

'PARTİLER ARASI TRANSFER OLABİLİR'

"Bu sefer anayasayı milletvekilli aritmetik sayısını ayakta tutmak için yaptıklarını" söyleyen Başarır, "Partiler arası transfer olabilir" ifadelerini kullandı.

BERAT ALBAYRAK DETAYI

Bir milletvekilinin bakan olmasının tek şartının parlamenter sistem olduğunu, anayasal olarak milletvekilliğinin dondurulamayacağını belirten Başarır, "Bu değişikliğe ek madde koyarak 27. dönem milletvekili seçilmiş, sonra da istifa etmiş isimleri geri döndürmeye çalışırlarsa bu skandal olur. Buna örnek olarak eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olabilir" dedi.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ 3 YIL SONRA ÇÖKTÜ, PARLAMENTER SİSTEMİ ARIYORLAR'

Güvenoyu ve gensoru değişikliği ile ilgili ise Başarır, "Gensoru ve güvenoyu parlamenter sistemin en tipik özelliklerindendir. Bu değişiklikle tarif ettikleri hiç tartışmasız parlamenter sistem. Başkanlık sistemi 3 yıl sonra çökmüştür. Parlamenter sistemin tüm nimetlerini arıyorlar ama bulamıyorlar" ifadelerini kullandı.