Mersin Gülnar'daki, Akkuyu Nükleer Santrali'nde inşaat çalışmaları devam ediyor. Çalışmaları sırasında patlatılan dinamitler çevredeki yerleşim yerlerinde hasara neden oldu.

Çalışmaların devam ettiği bölgede bulunan 86 daireli Tanya Sitesi de dün saat 17.00'de meydana gelen patlatmalarla sarsıldı. Sitedeki birçok evin camları kırıldı, çatılarda ve kapılarda hasar meydana geldi. Şantiye yakın bölgedeki cam seralarda hasar oluştu. Öte yandan patlamalar sebebiyle Cengiz Holding'in şantiye binasının da zarar gördüğü öğrenildi.

Büyükeceli sakinleri, patlamanın ardından bölgeye jandarma ve sağlık ekiplerinin sevk edildiğini, ambulansların inşaat alanına girdiğini söyledi. Patlamanın ardından işçilerin sağlık durumları ile ilgili bilgiye ise henüz ulaşılamadı.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, yol yapımında kullanılan dinamitlerle yapılan patlatma nedeniyle bölgedeki evlerde ufak çaplı hasarlar tespit ettiklerini, konu ile ilgili incelemelerinin sürdüğünü anlattı.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ"

Tanya Sitesi yöneticisi Figen Dursun Uzel ise ANKA'ya, "Şuursuzca ve insan hayatına değer vermeksizin patlayan dinamitler sonucu tüm mahalle zarar görmüş, evlerin cam ve kapıları patlamıştır. Ambulans sesleri zarar görenin sadece evler olmadığını ortaya koymaktadır" dedi. Patlama sırasında cam kenarında yatmakta olan bir vatandaşın üzerindeki yorgan sayesinde sıçrayan cam parçalarından kurtulabildiğini belirten Uzel, buna sebep olanların en kısa sürede tespit edilmesi için suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Sitenin eski yöneticisi Gültekin Özel ise patlama anını şöyle anlattı:

"Evde hanımla oturuyorduk çok büyük bir ses geldi. Büyük bir araç kazası olduğunu düşünüp dışarı fırladık. Hanım dumanın yükseldiğini gördü ve yol üzerinde kaza yapmış araç aramaya başladık. O anda bizi gören vatandaş patlatma olduğunu söyledi. Sahildeki evlerde hasar oluştuğu sahildeki evlerde cam ve kapıların döküldüğü söylendi. Yazlığı olan vatandaşların sahile doğru hareket ettiğini duyduk."

VALİLİKTEN AÇIKLAMA: GEREKLİ İNCELEMELER YAPILACAK

Konu ile ilgili açıklama yapan Mersin Valiliği şu bilgileri paylaştı:

"İlimiz Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bölgesinde bugün yapılan planlı patlatma sonucu patlamanın etkisiyle Büyükeceli bölgemizde ev ve seralarda meydana gelen zararların tespitine yönelik zarar tespit komisyonu kurulmuş olup gerekli çalışmalara başlanmıştır. Bu çerçevede vatandaşlarımızın zararları tazmin edilecektir.

Patlatma ile ilgili gerekli incelemeleri yapmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’ndan bir ekip görevlendirilmiştir. Konu her yönüyle incelenecek ve sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılacaktır."

CHP'Lİ BAŞARIR: SORUMSUZCA VE CİDDİYETTEN UZAK

Valilikten yapılan açıklamaya tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Mersin Valisi planlı patlatmaların olduğunu söylüyor. Plansız bir patlatma olsaydı bölge ve bölgede yaşayan halk ne durumda olurdu, merak konusudur. Bu hesaplamalardan ve ciddiyetten uzak patlamalar ne yazık ki bu soğuk kış gününde bölgede yaşayan halkın evlerinde camsız oturmalarına sebebiyet vermiştir" ifadelerini kullandı.

TBMM'ye bir soru önergesi de veren Başarır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e şunları sordu:

"Temel atma sırasında beton zeminde defalarca çatlakların oluştuğu düşünüldüğünde ve yaşanan bu olaydan sonra Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı neden bu denli sorumsuzca ve ciddiyetten uzaktır? Yapılan patlatmalar mademki planlıysa, patlatmaların çevreye vereceği zarar neden hesaplanmamıştır? Patlatmaların şiddetini tespit eden kişi ya da kişiler bu konuda liyakat sahibi kişiler midir?"

BİR GÜN ÖNCE BAKAN ZİYARET ETTİ, 2023'E YETİŞECEK DEDİ

Dün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şantiyeye gelerek incelemelerde bulunmuş, çalışmaların hızlandırılmasını isteyerek ilk reaktörün 2023'te hizmete gireceğini söylemişti. (ANKA)