Akşener, KRT TV yayınında; "Millet ittifakı ve İYİ Parti büyüyor. CHP düşmüyor, Deva ve Gelecek Partileri var Saadet Partisi fena gitmiyor. Muhtemelen yarın bir iş birliği olacak gibi gözüküyor. Deva ve Gelecek Partisinden bahsediyorum. Böyle baktığınız zaman Cumhur ittifakının seçilmesi mümkün görülmüyor." demişti.

İYİ Parti liderinin 'teklif' gibi sözlerine Ali Babacan'ın liderliğini yaptığı DEVA ile Ahmet Davutoğlu'nun Genel Başkanlığını yaptığı Gelecek Partisi'nden ilk yanıtlar geldi.

BBC Türkçe'ye konuşan Gelecek Partisi kaynakları, Meral Akşener'le ve İYİ Parti ile zaman zaman konu veya süreç bazlı görüşmelerin yapıldığını, bunun en somut örneğinin de parlamenter sistem tasarımı konusunda olduğuna vurgu yaptılar.

Bu görüşmelerin hiçbirinde seçim ittifakının gündeme gelmediğini belirten kaynaklan "Bu konunun seçim zamanında düşünülmesi gerekir" dediler.

BABACAN CEPHESİ DAHA TEMKİNLİ

DEVA Partisi yöneticileri de Gelecek gibi şimdiden ittifakı konuşmanın doğru olmadığı görüşünde.

Partiyi kurduktan sonra Babacan'ın da her keresinde “seçim ittifakının gündemde olmadığı” açıklamalarına işaret eden partinin kurmayları, şu anda bir ittifak görüşmesi yapılmadığı gibi konunun gündemde de olmadığını vurguladı.

Akşener'in seçim işbirliği konusundaki sözleri ise DEVA da “İyi niyetli bir niyet beyanı, gelecek öngörüsü” olarak yorumlandı.

Seçime henüz 2 yıllık bir süre olduğuna dikkat çeken parti kaynakları, “O nedenle şimdiden seçimle ilgili spekülasyon yapmak doğru değil, çünkü o zamana kadar çok şey değişebilir” değerlendirmesi yapıyorlar.

DEVA Partisi'nde de, şimdiden seçim ittifakı tartışmalarına girilmemesinin nedeni olarak yeni kurulmuş bir parti olmaları gösteriliyor:

“Yeni kurulmuş bir partinin herhalde yapacağı ilk iş kendi özgün kimliğini oluşturmak, kendi örgütlenmesini sağlamaktır. Biz mevcut siyasi partilerin çözüm olacağını düşünsek zaten partiyi kurmazdık. Teşkilatlanmada yarı yarıyayız, henüz istediğimiz düzeyde mahallelere ilçelere ulaşamadık ve bunun için çalışıyoruz. O nedenle, partimiz belli bir siyasi aksa oturuncaya kadar, seçim ittifakı konularını konuşmuyoruz.”