Aksoy Araştırma’nın Kurucusu Ertan Aksoy son siyasi gelişmeleri, ekonomik krizin nasıl bir siyasi sonuç doğuracağını, yeni seçim yasasının ittifaklara etkisini ve mülteci meselesinde yaşanan gerilimle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Ertan Aksoy, yaptıkları araştırma sonuçlarından yola çıkarak, işçilerin haklarını almak için önümüzdeki günlerde daha fazla itiraz edeceklerini söyledi.

'2018’DE BAŞLAYAN KRİZ BİTMEDİ HER GEÇEN YIL DERİNLEŞEREK DEVAM ETTİ'

Birgün'e konuşan Aksoy’un “Sizin son araştırmanıza göre ekonomideki kötü gidişatın sebebi için “kötü yönetim” diyenlerin oranı yüzde 76,7. Bu tespitin siyaseten sonucunu alabiliyor muyuz?” sorusuna verdiği yanıt şöyle:

"Buradaki temel değişim şu: 2008 yılının ortalarında ekonomik kriz daha görünür hale geldiğinde, iktidar hızla suçu kendisinin dışındaki bütün unsurlara atmayı tercih etti. Ve o dönem yapılan ölçümler bize suçu dışarıya atma politikasının büyük oranda karşılık bulduğunu da gösteriyordu. Fakat 2018’de başlayan kriz bitmedi. Her geçen yıl derinleşerek devam etti."

'DIŞ MİHRAKLAR' SÖYLEMİ İŞE YARAMIYOR

Aksoy, AK Partililer tarafından sıkça söylenen 'dış mihraklar' söylemlerinin de toplumda bir karşılığının olmadığını belirtti. Aksoy, "Toplum yeni sistemin, yoksulluğun üzerine bir çarpan etkisi yarattığını fark etti. Büyük bir çoğunluk, hatanın dış mihraktan ya da başka bir şeyden kaynaklanmadığını, aksine iktidarın yanlış politikaları nedeniyle ülkenin bu hale geldiğini deneyimliyor" dedi.

'İLK SEÇİMDE İKTİDAR DEĞİŞECEK BUNUN OLMAMASI İÇİN, HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI BİR ŞEYİN OLMASI LAZIM'

Ertan Aksoy, yaşananların seçim sonuçlarına nasıl etki edeceği konusunda ise şunları dedi:

"Benim iddiam ilk seçimde net olarak Türkiye’de iktidarın değişeceğine yönelik. Bugünkü muhalefet o günün iktidarı olacak. Bunun olmaması için, hayatın olağan akışına aykırı bir şeyin olması lazım. Trend açısından baktığımızda kademe kademe eriyen, aşılan bir iktidar bloku ve seçmen grubu var. Yüzde 30’a kadar gelip, oraya sıkışan, aynı zamanda yüzde 30’un taleplerine, yönlendirmelerine göre de dönüşen iktidar var. Geldiği yer itibariyle dönüştürdüğü tabana dönüşen bir iktidar var."

'ERDOĞAN KARŞISINDA 3 İSİM DE KAZANIYOR'

Aksoy'un, muhalefetin muhtemel cumhurbaşkanı adayları hakkındaki değerlendirmeleri ise şöyle:

"2019 Eylül ayında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ölçümlerde Erdoğan’ın önüne geçti. Bu durumu koruyor. ABB Başkanı Mansur Yavaş da pandeminin başlamasıyla birlikte, Erdoğan’ın önüne geçti ve o durumu koruyor. Geçen yılki orman yangınlarında iktidarın yönetememesi, muhalefetin yerel yönetimlerdeki performansıyla birlikte Kılıçdaroğlu da Erdoğan’ın önüne geçti ve koruyor. Üçünden hangisi aday olursa, diğer ikisinin de itibar sermayesi ve toplumdaki karşılığı üçüncüsünün de aynı zamanda toplumsal sermayesi olacağı için diğer bütün unsurlar da bir araya geldiğinde, hangisi olursa olsun kazanacağını düşünüyorum."

Aksoy şöyle devam etti:

"Altılı masanın bir araya gelişi, ilgili partililerde veya o yapının oylarında büyük bir sıçrama yaratmış değil. Ama altılı masayı sadece oy hareketi üzerinden değerlendirmek de bizi hataya götürür. Altılı masanın birinci önceliği iktidar değişikliğine, bir fikre hazırlık. Hayat pahalılığını ortadan kaldırmak için kapsayıcı bir yönetime ihtiyaç var. Toplumun sadece ekonomiyi konuşmasını istemesi anlaşılır, çünkü toplum sadece ekonomiyi konuşuyor. Ama siyasiler meseleyi daha teknik olarak ele almak zorunda. Bu nedenle asgari müşterekler üzerinden oluşacak her uzlaşı hem yaşamsal hem kıymetli."

'CUMHUR İTTİFAKI KADROLARINI ZOR TUTACAK'

Aksoy, Cumhur İttifakı'nın kadrolarını zor tutacağı konusundaki dayanağını ise, "Tamamen analize dayalı" diyerek şöyle devam etti:

"Belirli aralıklarda MHP’de ve AKP’de bir milletvekili partisinin aksi yönde görüş açıklayıp disipline sevk ediliyor. Bu deneyimdeki isimlerin, kurdukları cümlenin parti suçu olacağını bilmeme ihtimali yok. Dolayısıyla bunlar bilerek kurulmuş cümleler. Kaçış rampasına kendilerini atıyorlar aslında.”

'HDP’nin pozisyonu seçim sonucunu nasıl etkiler?' sorusuna Aksoy şu yanıtı verdi:

"HDP’nin seçmeni, Türkiye'nin en siyasi seçmeni. HDP’nin kapatılması da HDP seçmeninin kararlılığını artırır, başka hiçbir etkisi olmaz."

Ertan Aksoy, 'MHP'nin baraj sorusu var mı?' sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Eğer seçim ifade ettikleri gibi zamanında yapılırsa ve iktidar bir kış daha görürse MHP’nin baraj sorunu olacak. Ama ondan daha büyük bir sorunu olacak Cumhur İttifakı’nın… Kadrolarını tutmakta zorlanacaklar. Çünkü oradaki erimeyi gören milletvekillerinin ciddi bir kısmı yollarını ayırmayı tercih edecek."