ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği basın toplantısında, gıdalara veya çevredeki polen veya toz gibi şeylere karşı alerjisi olan kişilerin yeni izin verilen Pfizer corona virüs aşısına ciddi bir tepki vermeleri konusunda endişelenmelerine gerek olmadığını söyledi. 

Hatta, FDA'nın Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi direktörü Dr. Peter Marks, geçmişte yiyeceğe veya çevredeki herhangi bir şeye şiddetli alerjik reaksiyon göstermiş kişilerin bile aşı olmaları gerektiğini söyledi.

İNGİLTERE’NİN UYARISI YETERSİZ VERİ SONUCU

Alerjisi olan kişiler için İngiltere tarafından yapılan açıklama, ciddi alerjileri olan iki kişinin aşı enjekte edildikten kısa bir süre sonra yaşamı tehdit etmeyen reaksiyonlar yaşamasından sonra gelmişti. 

İngiliz sağlık yetkilileri, aşılara, ilaçlara veya yiyeceklere karşı şiddetli veya hafif reaksiyon öyküsü olan kişilerin aşı olmaması gerektiğini söyledi. Marks, "Sadece, İngiltere’de bu birkaç reaksiyon olmasına rağmen, bunları daha büyük klinik araştırma veri setlerinde görmediğimiz konusunda ikna etmek istiyorum" dedi.

"ALERJİSİ OLAN İNSANLARI DA DÜŞÜNMELİYİZ"

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisine göre, küresel nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun mevsimsel alerjileri, yüzde 10'unun ilaç alerjisi ve yüzde 8'inin gıda alerjisi var.

Marks, nüfusun yüzde 1,6'sının bir yiyeceğe veya çevredeki herhangi bir şeye şiddetli alerjik reaksiyon gösterdiğini söyledi ve ekledi, "Bu kadar insanın aşıyı alamamasını gerçekten istemeyiz" dedi. 

Bu nedenle, dikkatli bir değerlendirmeden sonra, ajans, bilgi sayfalarında aşının kendisine ve bileşenlerine yönelik olanlar dışında alerjik reaksiyonlar hakkında bir uyarı eklememeye karar verdi.

ALERJİK DEĞİL!

Alerji uzmanı, immünolog ve Columbia Allergy CEO'su Dr. Sanjeev Jain, yeni aşıdaki kimyasalların çoğunun oldukça iyi huylu olduğunu vurgulayarak, "Bu bileşenlerin hiçbiri yüksek derecede alerjik görünmüyor’’ dedi.

(Business Insider)
Çeviri: İsmail Cömert