Geçtiğimiz hafta faiz artırımının ardından Naci Ağbal, Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınmasının ardından yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi.

Görevden alınmanın yankıları devam ederken DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 1. Olağan Aksaray İlçe Kongresi'nde konuyla ilgili konuştu.

Babacan, Ağbal'ın görevden alınmasında 'heba edilen' 130 milyar doları araştırmasını istediğini öne sürerek "Merkez Bankası'nın 130 milyar dolarını çarçur ettiler, hatta bir rivayet vardır ki; ayrılan Merkez Bankası Başkanımız, gece görevden alınan. Demiş ki: '130 milyar nereye gitmiş' diye sormuş" ifadelerini kullandı.

Babacan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Merkez Bankası'nın 130 milyar dolarını çarçur ettiler, hatta bir rivayet vardır ki; ayrılan Merkez Bankası Başkanımız, gece görevden alınan. Demiş ki: Şuna bakın, ne oldu? Tabii, devlet geleneğinden gelen, devletin sahip olduğu her şeyin aslında millete ait olduğunu bilen, değerli bürokratlarımızda bu kaygı hep vardır. '130 milyar nereye gitmiş' diye sormuş. Bu nedenle görevden alındığına dair bir rivayet var. Doğru mu yanlış mı bilmeyiz ama doğruysa ben şaşırmam."

Babacan, DEVA Partisi olarak İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi içeren Cumhurbaşkanı kararını Danıştay'a taşıyacaklarını duyurdu: Babacan, "Umarız ki Danıştay'da nihai kararı vereceklerin vicdanı sızlar. Eğer Türkiye'de tek bir kadının daha canı yanıyorsa, tek bir kadın daha cinayete kurban gidiyorsa bunun vebali de günahı da size" dedi. 

Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasının ardından piyasaların altüst olduğunu söyleyen Babacan, Erdoğan'ın faiz politikasını da şöyle eleştirdi:

"Faiz ile enflasyonu düşüreceğiz' dediler, ikisini birden yükselttiler. Hem faiz hem enflasyon şu an iki hane. Açıkça söylüyorum; bu ülke hiç kimsenin deneme tahtası değil. Bu ülkenin insanları da kobay değil. Bugün, finansal piyasalarda yaşadığımız üçüncü büyük depremin günü. Bir deprem günü, bugün. Sabah baktık Borsa yüzde 10 düşmüş, kur da yüzde 10 artmış. Bir-iki gün geçmeden göstergelerin nereye gideceği de belli değil. Tabii Merkez Bankası'nın da ne yapacağı belli olmaz. Daha üç gün önce Sayın Erdoğan'ın önüne iki seçenek koydum. 'Ya bu milletten özür dile ya da Merkez Bankası’yla ilgili bir adım at' dedim. Sadece iki cevap seçeneği koyduk; gitti yine yanlış seçeneği işaretledi. Yazı tura atsan tutma ihtimali daha yüksek."

Babacan şunları kaydetti:

"Bürokrasinin psikolojisini düşünün. Sürekli başıma bir iş gelir mi? Artık gece 12'de de bürokratlar yatamıyor. Gece 1,2,3... Herkes Resmi Gazete'ye bakıyor. Sabaha kadar görevden alınıp alınmadıklarını kontrol ediyorlar."

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, milletvekilliği düşürüldükten 5 gün sonra Meclis'te gözaltına alınan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu için ise "İnsan Hakları Paketi" açıklandıktan hemen sonra Meclis'in İnsan Hakları Komisyonu'nun bir üyesinin milletvekilliği düşürüldü. Üstelik bu milletvekili nerede bir insan hakkı ihlali olsa tek başına çabalayan bir insan" diye konuştu.