İş yerinizde "Rakip firma şu kadar maaş veriyor" derken ya da aynı sektördeki rakip firmayı överken bir kez daha düşünün. 

Mesaide rakip firmayı övücü içerikte cümleler kullanan, işe yeni başlayanlara "Allah kurtarsın" diyen çalışma düzenini bozan işçi tazminatsız kovuldu. Sözcü'de yer alan habere göre; Yargıtay aynı sektördeki rakip firmayı övmek, mesai arkadaşlarına "Allah kurtarsın" demek gibi faktörlerin, tazminatsız işten çıkarılma sebebi olduğuna karar verdi. 

İYİ NİYET İHLALİ

İş kanunu kapsamında tazminatsız olarak haklı sebeple, işten çıkarma şartlarının belirli olduğunu söyleyen avukat Özgecan Sırma, "İş Kanunu'nda ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller çerçevesinde yorumlanarak işçinin işveren aleyhinde işçilerin düzenini ve işverenin itibarını etkileyebilecek şekilde davranış ve söylemlerde bulunması, Yargıtay kararında görüldüğü üzere tazminatsız işten çıkarma sebebi olarak da değerlendirilmiştir. 

Haklı nedenle nefesi sebebi olan bu hale işçilerin özen göstermesi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken sadece başka firmayı övmekten ziyade iş yerinde düzeni bozmak ve diğer çalışanlara bu yönde söylemlerde bulunmak ile işvereni kötülemek yani iyi niyet kurallarının ihlal edilmiş olmasının aranmasıdır" ifadelerini kullandı. 

ASIL ETKEN İŞİ KÖTÜLEMEK

Avukat Cansın Yönet, işçinin bir kereye mahsus ya da şakayla iş yerine başlayan yeni çalışana "Allah kurtarsın" demesi, rakip firmayı övmesi işverene bu hakkı tanımamakla beraber olaya bir bütün olarak bakıldığında Yargıtay'ın kararda değindiği işçinin kadın çalışanlara karşı rahatsız edici tutum ve davranışları, işi sürekli olarak kötülemesi ve bilerek işin düzenini bozduğu tanıklarla ispatlanması, işverene iş kanunu uyarınca haklı nedenle derhal fesih hakkı tanımaktadır" yorumunda bulundu.