CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen hafta partisinin grup toplantısında yaptığı, “İçimde bu halk için biriktirdiğim büyük bir kavga var. Bu kavgayı hep birlikte yol arkadaşlarımla birlikte yapacağız. (...) Vatanı satanlarla kavga edeceğiz” ve parti içine yönelik “Ya bana katılın ya şimdi, şu anda yolumdan çekilin” çıkışı siyaset kulislerinde çok tartışılmış ve bu sözlerin, “bir adaylık açıklaması olduğu” ileri sürülmüştü. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri parti içinde de “Genel Başkan bu sözlerle adaylığını açıkladı” şeklinde yorumlanmıştı. Kılıçdaroğlu’nun dün yaptığı açıklama grup toplantısındaki sözlerini anımsattı.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, güçlendirilmiş parlamenter sistem için CHP ile bir araya gelen diğer siyasi partilerin temsilcileri, Kılıçdaroğlu’nun dünkü açıklamasında kullandığı ifadelere dikkat çekti.
Bu açıklamada Kılıçdaroğlu’nun “birinci tekil şahıs olarak konuştuğuna” işaret edilirken, “Kılıçdaroğlu zeki bir isim. Ülkemin yoksulları, yok sayılanları için yola çıktık diyebilirdi ancak demiyor. Bunun yerine ‘yola çıktım’ diyor. Bu Kılıçdaroğlu’nun ikinci manifestosudur. Kılıçdaroğlu her ne kadar net bir biçimde söylemese de bu sözler siyaseten üstü kapalı adaylık açıklamasıdır. Bu Kılıçdaroğlu’nun ikinci kez hem iktidara hem de Cumhurbaşkanlığı adaylığına hodri meydan çağrısıdır” yorumları yapılıyor.