Dünyanın en büyük sanayileşmiş ekonomileri olan G7 ülkeleri, sıcaklıkların 2,6 derece artması durumunda 30 yıl içinde GSYİH'nın yüzde 8,5'ini kaybedecek.

‘YILDA İKİ KERE SALGIN YAŞANIYOR GİBİ’

Oxfam ve Swiss Re Enstitüsü'nün araştırmalarına göre, G7 ülkelerinin ekonomileri corona virüs salgınında ortalama yüzde 4,2 oranında daraldı ve 2050 yılına kadar iklim krizinden kaynaklanan ekonomik kayıplar, kabaca her yıl iki kez benzer bir kriz yaşama ölçeğinde olacak.

İngiltere ekonomisi, Paris iklim anlaşmasının hedeflerine ulaşılması durumunda yüzde 2,4 ile karşılaştırıldığında, 2050 yılına kadar mevcut politikalar ve tahminler açısından yılda yüzde 6,5 kaybedecek.

2,6 derecelik sıcaklık artışı nedeniyle ekonomisi dörtte bir oranında küçülecek olan Hindistan da dahil olmak üzere diğer ülkeler çok daha kötü etkilenecek, Avustralya ise üretiminin yüzde 12,5'ini kaybedecek ve Güney Kore ekonomik potansiyelinin neredeyse onda birini kaybedecek.

‘ÇOK ÖNEMLİ’

Sigorta şirketi Swiss Re tarafından yapılan modelleme, kuraklık ve sel gibi aşırı hava koşullarının yanı sıra tarımsal üretkenlik, sağlık ve ısı stresi üzerindeki etkiler de dahil olmak üzere iklim bozulmasının tahmin edilen doğrudan etkilerini hesaba kattı.

Swiss Re'nin Baş Ekonomisti Jerome Haegeli şunları söyledi: "İklim değişikliği küresel ekonomi için uzun vadeli bir numaralı risk ve bulunduğumuz yerde kalmak bir seçenek değil - G7 tarafından daha fazla ilerlemeye ihtiyacımız var. Bu, yalnızca karbondioksiti azaltma yükümlülükleri değil, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere de yardım etme anlamına geliyor, bu çok önemli."

(Guardian, Çeviri:Polemikhaber)