New York City'deki Flatiron Enstitüsü'nden Dr. Bart Ripperda'nın ortaklaşa yürüttüğü araştırmaya göre, bir kara deliğin hemen dışına gelen, kaynağı önceden bilinmeyen parlak ışık patlamalarına, deliği çevreleyen güçlü manyetik alanlar neden oldu. Bu fenomen bir süredir biliniyordu, ancak bilgisayar simülasyonları, bulgunun doğası hakkında daha fazla fikir edinmelerini sağladı.

Sonuçlar ilk olarak 14 Ocak'ta kullanıma sunuldu ve Amerikan Astronomi Derneği'nin Astrofizik Dergi Mektubu'nda yayınlandı.

BİN KAT DAHA FAZLA

Araştırma ekibi, gerçekleşen süreçlerin oldukça ayrıntılı bir modelini üretmek için üç ayrı süper bilgisayar kümesi kullandı. Flatiron Enstitüsü Hesaplamalı Astrofizik Merkezi'nin (CCA) raporuna göre bu, daha önce mümkün olandan bin kat daha yüksek çözünürlükte görüntüler elde etmelerini sağladı.

CCA ve Princeton Üniversitesi'nde ortak doktora sonrası araştırmacı olan Dr. Ripperda, “Olay ufkunun yakınındaki manyetik alan çizgilerini yeniden bağlamanın temel süreci, kara deliğin manyetik enerjisini kullanarak hızlı ve parlak parlamalara güç sağlayabilir” dedi. Ripperda, bu konunun plazma fiziği ile astrofizik arasında bağlantı kurduğunu da sözlerine ekledi.

Araştırma ekibi, geçtiğimiz Aralık ayında fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu ve Event Horizon Telescope programından toplanan verilerin, yeni simülasyonlarda görülen süreci doğrulayacağını ve modelleri daha da ayrıntılı hale getirmek için çalışmalarını sürdüreceğini umduğunu dile getirdi. (RT)