Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF), cinsiyetçilik suçlamalarının ardından kadın oyuncuların bikini giymesini zorunlu kılan kuralı kaldırdı.

“SPORCULAR BİKİNİ GİYMELİ”

Cezayı veren Avrupa Hentbol Federasyonu, bunun "IHF plaj hentbolu oyunun kurallarında tanımlanan Sporcu Üniforma Yönetmeliğine uygun olmayan" bir "uygunsuz kıyafet" vakası olduğunu söyledi.

Eylül ayında Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'ten bakanlar IHF'den kılavuzu "cinsiyet eşitliğine uygun olarak" gözden geçirmesini istedi.

O zamanki kural, "Sporcu üniformaları ve aksesuarları, sporcuların performanslarını artırmalarına yardımcı olmanın yanı sıra sporun sportif ve çekici imajıyla tutarlı kalmalarına yardımcı olur. Kadın sporcular bikini altları giymelidir” şeklindeydi. 

KADIN SPORCULAR KARŞI ÇIKIYOR

Pop yıldızı Pink, Norveç takımının "üniformalarıyla ilgili çok cinsiyetçi kuralları protesto ettiği" için "gurur duyduğunu" söyledi.  Norveç Spor Bakanı Abid Raja durumu "tamamen saçma" olarak nitelendirdi ve tutumların değişmesi gerektiğini söyledi.

Kadın sporcular, atletizm, tenis ve voleybol gibi sporlarda açık giysiler giymelerini gerektiren kurallara giderek daha fazla karşı çıkıyor.

İngiltere Takımı sırıkla atlama sporcusu Holly Bradshaw Sky News'e verdiği demeçte, kıyafetlerin kadınları yarışmaktan caydırdığını söyleyerek, "Bana 'Atletizmi bıraktım çünkü atlet ve külot giyen insanları gördüm ve istemedim' diyen genç kadın sporcular benim için yürek parçalayıcı" dedi. 

Sky News