Samsun'un İlkadım ilçesi Kale Mahallesi'ndeki Atatürk Anıtı, 2 kişinin saldırısına uğradı. Atatürk Anıtı'nın bulunduğu park alanına araçla giren saldırganlar, halat bağlayarak anıtı yıkmaya çalıştı. Kısa süre içinde yakalanan ve gözaltına alınan saldırganlar B.F. ve kuzeni C.F., emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Kuzenler hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan soruşturma başlatıldı.

Söz konusu olayın basına yansımasının ardından Samsun'da yurttaşlar, gece boyunca Atatürk Anıtı'nın önünde nöbet tuttu. Anıt çevresinde insan zinciri oluşturuldu.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Anıta yapılan saygısızlığa sosyal medyada da tepkiler gecikmedi. Aralarında siyasi ve ünlü isimlerin de olduğu binlerce kişi, Samsun'da Atatürk Anıtı'na yapılan saldırıya tepki gösterdi. Twitter'da #Samsun ve #OnurAnıtı etiketleri, Türkiye gündeminde ilk sıralara yerleşti.

İşte çirkin saldırıya gelen tepkilerden bazıları...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: #Samsun etiketi ile anıtın olduğu meşaleli fotoğrafı paylaştı. Paylaşımı binlerce kişi tarafından beğenildi ve yeniden paylaşıldı.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu: Sonsuza dek izindeyiz Ata'm. #Samsun

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan: Ey büyük Atatürk… Hiçbir güç seni Türk milletinin kalbinden ve hafızasından çıkaramaz. Ömrünü adadığın, eserini emanet ettiğin ve yıllardır başı dik yürüyen Türkler burada. #Samsun

Şarkıcı Gökhan Özoğuz: Duyulmaz boş laflar hakikat sürer hükmünü, kim ne derse desin, zafer doğduğu gündü

CHP İstanbul Gençlik Kolları: Bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Atatürk ilkelerinin yılmaz bekçileriyiz. YIKAMAYACAKSINIZ!

Şair Sunay Akın: 'Benim heykellerim de benimle kımıldar' Özdemir Asaf

ONA UZATTIĞINIZ HER EL BİZİ DAHA ÇOK BİRBİRİMİZE KENETLER

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu: Ona uzattığınız her el, bizi birbirimize daha çok kenetleyecektir! #Samsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: İlelebet… #Samsun

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke: Daima izindeyiz…

ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt: Atatürk aydınlığı bu, sönmez, sönmeyecek… #Samsun #OnurAnıtı

Prof. Dr. Bengi Başer: Kafası hurafelerle, çarpıtılmış tarih bilgileriyle doldurulmuş yobaz zihniyete verilen en güzel cevap ve tepkidir Samsun'daki bu meşaleler… “Kaynağı” bu mesajı almıştır, müsterih olun…

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat: Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın; Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın… #Samsun

Yekta Kopan: 7-8 yaşlarındayım. Samsun'da Atatürk heykelinin önünde… Şu çocuktaki özgürlük, adalet, eşitlik, Cumhuriyet, aydınlık gelecek, kardeşlik duygusunu, Atatürk'ün yolunda ilerleme kararlılığını heykellere, anıtlara, sembollere saldırmakla yıkamazsınız. #Samsun

CHP Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa… #Samsun

İLELEBET…

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel: Ne güzelsin #Samsun

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet: Sevgi dediğin… İlelebet… #Samsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç: Bir daha gel gel #Samsun dan … Sarı saçlım mavi gözlüm…

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen: Fikrimizde ve kalbimizde, sonsuza kadar. Silemezsiniz, aksine, her geçen gün ona daha çok layık olmaya çalışan milyonları göreceksiniz. #MustafaKemalAtatürk #Samsun

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: Bir gemi yanaştı Samsun’a sabaha karşı, Selam durdu kayığı, çaparası, takası, … Bir duman tüterdi bu geminin bacasından, bir duman. Bir duman değil bu! Memleketin uçup giden kaygılarıydı. #Samsun limanına bu gemiden atılan. Demir değil. Sarılan ana yurda Kemal Paşa’nın kollarıydı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: Bugün, yarın, daima… Onurla, gururla! #Samsun

CHP Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak: İlelebet

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Öte yandan saldırının ardından kısa sürede yakalanarak gözaltına alınan C.İ.F ve B.F adlı iki kişinin Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgulamalarının devam ettiği öğrenildi.

Samsun nüfusuna kayıtlı ve çok sayıda sabıkaları olduğu tespit edilen iki saldırganın aynı zamanda akraba oldukları belirtildi.

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, saldırganlar hakkında geniş çaplı soruşturmanın yapıldığını, en ince detayına kadar her şeyin araştırıldığını söyledi.

Dağlı, belediyelere yazı göndererek park ve bahçelerde ışıklandırmanın arttırılmasını, güvenlik kamera konulmasını, bozuk kameralar varsa onarılmasını, gündüz zabıtaların sık sık bu alanları kontrol edilmesini istedi.

Dağlı, gece de bekçiler başta olmak üzere güvenlik güçlerinin Atatürk anıtı olmak üzere kentteki park ve bahçeleri gözetim altında tutmaları için İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazı gönderdi.