Polonya, Belarus'u göçmenleri Polonya ve Avrupa Birliği'ne geçmeye teşvik ederek büyük bir çatışmayı ateşlemeye çalışmakla suçladı.

Video klipler, yüzlerce göçmenin Kuznica köyü yakınlarında Polonya sınırına doğru yürüdüğünü ve bazılarının kürek ve diğer araçları kullanarak bir çiti aşmaya çalıştığını gösteriyor. Polonya polisi tarafından yayınlanan görüntüler, dikenli tel çitin Belarus tarafında göçmenlerin çadırlarını ve kamp ateşlerini gösterdi.

POLONYA SINIR KAPISINI KAPATTI

Polonya Sınır Muhafızları Reuters'e verdiği demeçte, orada ve yakındaki ormanlarda yaklaşık 4 bin göçmenden oluşan bir grubun parçası olan yaklaşık 800 kişinin çitin Belarus tarafında kamp kurduğunu söyledi.

Polonya'nın özel servislerinden bir sözcü, tahminlerin Belarus'ta 12 bine kadar göçmen olabileceğini gösterdiğini söyledi. Polonya makamları, Salı günü, bir gün önce binlerce göçmenin geçmeye çalıştığı Belarus ile resmi bir sınır kapısını kapattı. Polonya ek asker, sınır muhafızları ve polis görevlendirdiğini söylerken, komşu Litvanya Belarus sınırında olağanüstü hal ilan edebileceğini söyledi.

YETKİLİDEN ‘ULUSLARARASI YARDIM’ MESAJI

Polonyalı bir yetkili, önümüzdeki günlerde gerginliğin artabileceğini ve bu durumda ilave uluslararası yardımın kabul edilebileceğini söyledi. Özel Radyo Zet'e konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Pawel Jablonski, Polonya'nın şimdilik AB sınır muhafızı Frontex'ten ek yardıma ihtiyacı olmadığını yineledi.

PAP haber ajansının Polonya'nın BM büyükelçisinin bildirdiğine göre, Birleşmiş Milletler'deki Avrupa Birliği büyükelçilerinin gerilimi görüşmek üzere bir araya gelmeleri bekleniyor. Belarus devlet haber ajansı Belta, içişleri bakanının hiçbir göçmenin yasayı çiğnemediğini söylediğini aktardı. 

Reuters