Euronews’in haberine göre, Türkiye'nin de üyesi olduğu Strazburg'daki Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesi'nin son toplantısında bir kez daha Osman Kavala'nın durumuna yer verilmiş, yayınlanan sonuç bildirisinde daha önceki çağrılar hatırlatılarak Kavala'nın devam eden tutukluluğunun uluslararası hukuka aykırılık teşkil ettiği ve derhal salıverilmesi gerektiği belirtilmişti.

DEMİRTAŞ İÇİN DE 22 HAZİRAN’A KADAR SÜRE VERİLDİ

Öte yandan tutuklu bulunan bir diğer isim, eski HDP Eş Genel Başkanı Benan Molu da Twitter hesabından yaptığı açıklamayla, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Selahattin Demirtaş'ın uygulanmayan AİHM Büyük Dairesi kararı için Türkiye'ye ‘yargı bağımsızlığını güçlendirmek için alınan tedbirleri de içerecek bir eylem planı sunulması için’ 22 Haziran'a kadar süre verdiğini duyurdu.

Benan Molu, tweetlerine şöyle devam etti:

*Komite'nin 9-11 Mart tarihli kararına rağmen Demirtaş'a örgüt propagandasından verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasını onayan Yargıtay kararının çevirisi ve kararın yol açacağı sonuçlarla ilgili de kapsamlı bilgi istendi. Komite, Eylül oturumunda dosyayı incelemeye devam edecek.

*Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, İHAM kararına rağmen Osman Kavala'nın en kısa sürede serbest kalmaması halinde Sözleşme'nin 46/4 maddesi uyarınca Türkiye'ye karşı yaptırım mekanizması yolunun işletilmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi.

*Komite'nin Kavala kararında İnsan Hakları Eylem Planı'nın yargının yürütmenin etkisi altında kalmaması konusunda İHAM ve Avrupa Konseyi standartlarından uzak bir metin olduğu, özellikle HSK'nin bağımsızlığı için yasal değişiklik gibi tedbirler alınması gerektiği vurgulanmış.