Şiddetli yağmur ülkenin doğu kıyılarını zorlamaya devam ederken, Yeni Güney Galler'de (NSW) yaklaşık 18 bin Avustralyalı selden tahliye edildi. Ülke Başbakanı Scott Morrison, kaçmak zorunda kalanlara para yardımı yapılacağını söyledi.

‘YAŞADIĞIMIZ BİR MUCİZE’

Eyaletin Başbakanı Gladys Berejiklian şimdiye kadar herhangi bir ölüm rapor edilmediğini söyledi ve bunu, "yaşadıklarımıza bakıldığında bir mucize" olarak nitelendirdi. 

Ancak Avustralya nüfusunun yaklaşık üçte birine ev sahipliği yapan bölgelerde ciddi hasar meydana geldi.

YANGINLARDAN SELE

Doğu Avustralya'daki yoğun yağmur ve sel, aynı alanların birçoğunun orman yangınlarıyla yandığını ve kuraklık tarafından tahrip edildiği bir yıl öncesine tam bir tezat oluşturuyor.

Kıtanın bu tarafında şu anda tipik olarak yaz aylarında daha fazla yağış ve tropikal siklonlar getiren La Niña hava durumu yaşanıyor. Avustralya'nın kaydedilen en yağışlı üç yılı La Niña sırasında geçti. 

Tipik olarak bir La Niña, Doğu Avustralya'da Aralık ayından Mart ayına kadar ortalama yağışta yüzde 20 artış görür. Bilim adamları, iklim değişikliğinin La Niña'nın etkisini de yoğunlaştırdığını ve hava koşullarını daha düzensiz hale getirdiğini söylüyor.

(BBC, Çeviri:polemikhaber)